Facebook pixel

Matkusta vastuullisesti itäisessä Kainuussa

17.5.2023

Kesäloman vietto kotimaassa on yksi parhaita vastuullisuustekoja. Aina ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen uusia elämyksiä – täällä Suomessakin on mahdollista kokea erilaisia kulttuureja ja elämäntyylejä, kun suuntaat oikeaan paikkaan. Wild Taiga -alue on mainio kohde vastuulliselle matkaajalle, tästä jutusta voit lukea, miksi.

Sammuta nälkäsi puhtailla luonnonantimilla

Ruokaa on turha kiikuttaa pöytään maailman toiselta puolen, kun Tapion ja Ahdin aitat löytyvät käytännössä takapihalta. Villiyrtit, marjat, sienet, kala ja riista ovat vahvasti läsnä alueen ruokakulttuurissa. Niistä syntyy niin perinteisiä kuin modernejakin herkkuja. Maistele esimerkiksi Kuhmossa Kaesan herkkupuodin aitoja Kainuun rönttösiä, Suomussalmen Kultaisen Kukon kehuttua lounaspöytää tai Hiljaisen Kansan Niittytupa-ravintolan herkkuja, joiden aineksista mahdollisimman moni kerätään suoraan viereiseltä niityltä.

Lähiruokaa Hiljaisen Kansan Niittytupa-ravintolassa

Koe erämaa kiireettömästi

Laajoissa metsissämme saavat niin eläimet kuin ihmisetkin vaeltaa rauhassa. Oletko koskaan nähnyt karhua omassa elinympäristössään? Täällä se onnistuu, turvallisesti kuvauskojusta käsin. Kuhmossa Boreal Wildlife Centre, Wildlife Safaris Finland ja Taiga Spirit tarjoavat perinteisiä kuvauskojuja, Bear Centressä voit valita myös luksus-karhunkatselumökin.

Erikoisin katseluelämys löytyy Hossan Karhuilta – siellä on mahdollista katsella karhua saunasta käsin! Martinselkosen Eräkeskus taas tunnetaan karhunpentujen runsaasta määrästä. Samalta suunnalta itärajan tuntumasta löydät myös kuvaus- ja katseluretkiä tarjoavan Arolan tilan.

Metsistämme saat parhaat terveyshyödyt, kun liikut niissä lihasvoimin. Hossan kansallispuisto tarjoilee mahdollisuuksia monenlaiseen ulkoiluun, kuten pyöräilyyn, melontaan ja patikointiin. Kuhmossa puolestaan voit meloa ja vaeltaa Ystävyyden puiston kohteissa. Ulkoiluvälineitä voit vuokrata Hossassa luontokeskukselta tai Camping Hossan Lumosta. Kuhmossa vuokravälineitä tarjoavat EräPiira ja Kalevalan juhlatakomo.

Sukella historiaan ja kulttuuriin

Meiltä löytyy myös paljon kulttuurielämyksiä. Erityisesti Kuhmo tunnetaan vahvasta kulttuurielämästään; kesäkuussa kaupungin valtaa Sommelo-kansanmusiikkifestivaali, heinäkuussa taas nautiskellaan Kuhmon Kamarimusiikista.

Täällä kannattaa perehtyä myös Kalevalaan – ollaanhan täällä sen syntysijoilla! Juminkeon kulttuurikeskuksen näyttelyistä opit paljon Kalevalasta ja Vienan Karjalasta. Vartiuksen kylällä sijaitsevassa Uljaskan Pirtissä pääset tutustumaan vienankarjalaiseen elämäntyyliin.

Sotahistoriasta kiinnostunut matkaaja suuntaa Kuhmon Talvisotamuseoon ja taistelupaikoille. Entisajan arkielämään pääset tutustumaan Tuupalan talomuseossa. Suomussalmen puolella sotamatkailijan kannattaa majoittua Arolassa – siellä pääset kuulemaan tarinoita sekä tutustumaan lähialueen sotamuistomerkkeihin.

Suomussalmella voit kokeilla tehdä omaa musiikkiasi kauniilla luontopaikalla. Soiva metsä on mielenkiintoinen kohde koko perheelle, aivan keskustan kupeessa!

The instruments of Musical Forest are located on a sand esker

Majoitu paikallisissa perheyrityksissä

Wild Taigan autenttisuus näkyy myös majapaikoissa. Täältä et löydä suuria ketjuhotelleja, vaan pieniä perheyrityksiä. Suurin osa majapaikoistamme sijaitsee luonnon helmassa.

Taivalkoskella voit majoittua Saijan Lomakartanossa tai Kylmäluoman retkeilykeskuksessa. Paltamossa on tarjolla erikoista luksusmajoitusta: Kivesvaaran päällä sijaitsevat Jättiläisenmaan linnunpönttöhuoneistot hurmaavat näköalallaan. Pohjois-Karjalan puolelta löydät hurmaavat majatalot Puukarin Pysäkin ja Pihlajapuun.

Hossassa kannattaa majoittua mökissä aivan kansallispuistojen reittien tuntumassa – mökkejä vuokraavat Camping Hossan Lumo, Hossan retkeilykeskus sekä Loma-Hossa. Suomussalmen keskustan Matkustajakoti Kuutamo on mainio vaihtoehto budjettimatkaajalle.

Kuhmossa pääset majoittumaan metsän keskellä mm. Lentiiran Lomakylässä tai Lentuankosken leirintäalueella. Jos haluat nautiskella majapaikassasi myös hyvästä ruoasta, suuntaa Hotelli Kalevalaan, joka sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla. Kuhmon keskustassa sinua taas palvelee Hotelli Kainuu, jonka kainuulainen aamiainen on kerännyt paljon kiitoksia. Budjettimatkaaja voi suunnata Matkustajakoti Uljaskaan.

 

 

Wild Taiga summer