Facebook pixel

Vastuullinen matkailu

Vastuullista matkailua Wild Taigan alueella

Wild Taigan matkailuyrityksille ja koko alueelle vastuullisuus on ensiarvoisen tärkeää ja yksi toiminnan perusarvoista. Kuhmossa, Suomussalmella ja muualla Wild Taigan alueella matkailu ja elämysten tuottaminen perustuvat luontoon ja kulttuuriin sekä niiden yhdistämiseen. Wild Taigan toimijat ovat pääosin pieniä perheyrityksiä, jotka toimivatkin alueen puhdasta luontoa ja rikasta kulttuuriperintöä tarkkaan vaalien. Toivomme myös matkailijoiden toimivan vierailullaan kestävän matkailun periaatteita kunnioittaen ja kokevan alueemme vastuullisella tavalla.

Nauti luonnosta ilman päästöjä

Moottoroimattomat aktiviteetit ja ohjelmat ovat yksi esimerkki ekologisesti kestävästä matkailusta. Omin lihasvoimin tehtävien retkien lisäksi meillä on tarjolla esimerkiksi huskysafareita, ratsastusretkiä ja poroajelua. Tekemistä-osiosta löydät kaikki Wild Taiga -alueen kesä- ja talviaktiviteetit.

Kunnioitamme luontoa

Asiantuntevat oppaat pitävät huolen aktiviteettien turvallisuudesta ja ohjeistavat asiakkaita toimimaan luontoa kunnioittavalla tavalla mm. kertomalla jokamiehenoikeuksista ja roskattoman retkeily periaatteista. Alueen puhdas erämaaluonto on monen matkailuyrityksen toiminnan perusta, ja meille on tärkeää toimia tasapainossa luonnon kanssa. Jätteitä tai turhia jälkiä ei jätetä luontoon. Ympäristövastuun lisäksi retkeilyyn voi liittyä myös sosiaalinen vastuullisuus esteettömyyden muodossa. Wild Taigan alueella esteettömiä retkeilyreittejä löydät esimerkiksi Hossan kansallispuistosta. Lue lisää alueen esteettömistä palveluista täältä.

Tarjoamme paikallista ruokaa ja tuotteita

Sosiaaliseen vastuullisuuteen kuuluu myös paikallisuuden tukeminen. Monen Wild Taiga -yrityksen toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön paikallisten ja lähialueiden toimijoiden kanssa, ja hankinnoissa suositaan paikallisia tuotteita. Alueen ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla runsaasti lähellä tuotettua, puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Ruokalistoilla näkyvät lähimetsien ja -järvien antimet, kuten marjat, sienet, riista ja kala. Puukarin Pysäkin oman tilan luomutuotteet, Vanhan Kurimon villiruokaherkut, Hiljaisen Kansan Niittytuvan Luonnottaren lounas ja Hotelli Kainuun kainuulainen aamiainen ovat hyviä esimerkkejä Wild Taigan lähiruokatarjonnasta.

Vaalimme paikallista kulttuuria

Kalevalaisuus ja karjalaisuus ovat vahva osa alueen aineetonta kulttuuriperintöä. Autenttisia kulttuurielämyksiä voi kokea esimerkiksi makumatkalla karjalaisiin majataloihin tai Musiikkijuhla Sommelossa, jonka pääosassa ovat runolaulu ja kansanmusiikki. Paikalliskulttuuri ja -historia ovat mukana retkillä, käyntikohteissa ja tapahtumissa. Kansalliseepos Kalevalaan pääsee tutustumaan Juminkeossa, joka on Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus Kuhmossa. Ajatusta Kuhmosta Kalevalan kotina vahvistaa vuoden 2019 valinta Unescon kirjallisuuskaupungiksi. Wild Taigan kulttuuritarjontaan voit tutustua tarkemmin täällä.

Pitkäjänteistä työtä ja jatkuvaa kehittämistä

Ensimmäisen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan liittyvän tunnustuksen Wild Taiga sai jo vuonna 2008, kun alue valittiin EDEN (European Destinations of Excellence) -kilpailun voittajaksi Suomessa. Voittajakohteen valinnassa kiinnitettiin huomiota mm. paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan sekä kestävään toimintatapaan. Vuonna 2016 Wild Taiga palkittiin EDEN-verkoston innovaatiokilpailussa toisella sijalla Kuhmon Pajakkakosken kunnostustöistä. Viimeisin, erityisesti sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvä tunnustus on vuodelta 2019, kun Wild Taigalle myönnettiin EDEN-verkoston palkinto LGBT-matkailun edistämisestä, kuhmolaisen Hotelli Kalevalan ”Rainbow Winter Week” -tuote kärkenä. Vuosina 2022 ja 2023 Wild Taiga on ollut ehdolla arvostetussa World Travel Awards -kilpailussa vastuullisen matkailun Europe’s Responsible Tourism Award -kategoriassa.

Haluamme kehittää toimintaamme jatkuvasti. Maaliskuussa 2019 Wild Taiga valittiin kymmenien kohteiden joukosta yhdeksi pilottialueeksi Visit Finlandin kehittämään Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Valintaan vaikutti muuan muassa jo tehty työ kestävän kehityksen mukaisen matkailun eteen sekä vastuullisuuden kaikkien ulottuvuuksien huomioiminen. Ohjelman tarjoamaan kehityspolkuun liittyy kunkin yrityksen sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun kartoitus sekä kehittämistoimenpiteet tulevaisuutta ajatellen.

Oman Sustainable Travel Finland -kehityspolkunsa Wild Taigan toimijoista ovat aloittaneet:

Yhdenvertainen ja sateenkaariystävällinen Wild Taiga – We Speak Gay

Matkailu Wild Taigan alueella kuuluu kaikille. Haluamme, että jokainen vierailija tuntee olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi juuri sellaisena kuin on. Olemme osa sateenkaariystävällisten yritysten ja tapahtumien We Speak Gay -yhteisöä, jonka tavoitteena on saada muutos aikaan sekä puhua asioista rohkeasti, avoimesti ja näkyvästi. Yhteisön jäsenet sitoutuvat sateenkaariviestintään ja työskentelevät yhdessä rasismia, homofobiaa, transfobiaa ja kaikenlaista syrjintää vastaan edistäen sateenkaari-inklusiivisuutta omassa verkostossaan tai asiakaskunnassaan.

Wild Taigan yrityksistä Hotelli Kalevala on We Speak Gay -jäsen.

Wild Taiga summer