Alueinfo

Kuhmo - luonnon ja kulttuurin harmoniaa

Kuhmo on noin 10 300 asukkaan kaupunki Kainuun, Suomen ja Euroopan unionin itärajalla, jossa yhdistyvät erämaisen luonnon, kalevalaisen kulttuurin ja kamarimusiikin elementit ainutlaatuisella tavalla.

Kuhmon luonto on erämaista taigaa, jonka maisemat ja upea eläimistö kuuluvat olennaisesti kaupunkikuvaan. Keväisin, kesäisin ja syksyisin Kuhmon luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet eläinten tarkkailuun suurpedoista lintuihin, vaellukseen, pyöräilyyn, ratsastukseen, melontaan, kalastukseen ja metsästykseen, marjastukseen ja sienestykseen.

Talvisin maisemat puolestaan vaihtuvat vauhdikkaasti koiravaljakon tai moottorikelkan kyydissä, mutta myös rekiajelut porolla ja hevosella onnistuvat. Eksoottisin laji on koskiuinti Kuhmon keskustassa sijaitsevassa Pajakkakoskessa! Jouluisin puolestaan Kalevala-kylä muuntuu todelliseksi joulun ihmemaaksi!

Kuhmon historia henkii erityisesti kamarimusiikkia ja Kalevalaa. Juminkeko, kalevalaisen kulttuurin informaatiokeskus, havainnollistaa kansalliseepoksemme olevan osa identiteettiämme vielä tänäkin päivänä. Kuhmo tunnetaan myös kamarimusiikistaan, joka on erottamattomasti kuulunut Kuhmon kesään jo vuodesta 1970. Kuhmon Kamarimusiikki on tänä päivänä Suomen vanhin ja yksi suurimmista festivaaleista ja kansainvälisestikin merkittävä kamarimusiikkitapahtuma.

Myös Kansanmusiikkijuhla Sommelo kerää sankoin joukoin musiikinystäviä Kuhmoon.
Lisätietoja Kuhmosta: www.kuhmo.fi

Suomussalmi - Suomalaisten sankaritarinoiden syntysijoilla

Suomussalmi on hieman vajaan 10 000 asukkaan kunta Kainuun pohjoisosassa, joka on kuuluisa erämaaluonnostaan ja erinomaisista luontoharrasteista. Kuntaa rajaa koko matkalta idästä Venäjän raja. Rajaa seuraa itärajan retkeilyreitti, jossa vaeltaja voi nauttia samalla erämaaluonnosta ja itärajan eksotiikasta.

Oman lisänsä Suomussalmen mielenkiintoiseen matkailutarjontaan tuovat Hossan tuhansia vuosia vanhat värikalliomaalaukset jatalvisodan taistelujen tapahtumapaikat, muistomerkit ja esineistö. Suomussalmen elämään hyvin vahvasti vaikuttaneen talvisodan ja Suomen sotahistorian yhden merkittävimmän taistelun kulkuun voi tutustua Raatteen Portissa ”Talvisota Suomussalmella” -näyttelyssä. Menneisiin aikoihin voi tutustua myös lukemalla korpikirjailija Ilmari Kiannon värikkäitä kuvauksia alueen ihmisten arjesta.

Ilmari Kiannon idyllinen taiteilijakoti Turjanlinna sijaitsi Suomussalmella ison ja kauniin Kiantajärven rantamaisemissa. Kiannon sielunmaisemiin, joissa ovat syntyneet niin Punainen viiva kuin Ryysyrannan Jooseppikin, ja nykyisiin Turjan tupiin pääsevät vierailijat tutustumaan kesäisin opastettujen järviristeilyjen yhteydessä.

Suomen ainoat vielä asuttuina säilyneet vienankarjalaiskylätKuivajärvi ja Hietajärvi sijaitsevat aivan rajan tuntumassa Suomussalmella. Kylien palvelupisteenä toimii Kuivajärvellä asuneen taiteilijan Domna Huovisen mukaan nimetty Domnan Pirtti, joka rakennettiin vienankarjalaiseen tyyliin runonlaulajien ja itkuvirrentaitajien kunniaksi ja muistoksi. Erikoisempaa ja hyvin mielenkiintoista suomussalmelaista paikalliskulttuuria edustavat Suomussalmen Kaunisniemeen rakennettu, maailmassa ainutlaatuinen Soiva Metsä -maastosoitinkokonaisuus ja valtatie 5:n varressa lähes tuhatpäinen Hiljainen kansa. Riemukkaan värikäs tilataideteos on seisonut pellollaan pysäytellen tuhansia ohikulkijoita jo vuodesta 1994 lähtien.

Lisätietoa Suomussalmesta: www.suomussalmi.fi

Hossa - Rauhaa ja luonnon kauneutta upeissa harjumaisemissa

Hossasta tulee Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto. Uuteen kansallispuistoon sisältyvät nykyisen Hossan retkeilyalueen lisäksi retkeilyalueen länsipuolella oleva Moilasenvaara sekä Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, ainutlaatuisen upea kanjonijärvi. Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietetään kesäkuussa 2017.

Hossa on suosittu virkistäytymispaikka. Sen upeat harjumaisemat, puhtaat vesistöt ja helppokulkuinen, mäntymetsäinen maasto sekä hyvin merkityt vaellus- ja hiihtoreitit kutsuvat kulkemaan. Sen lisäksi, että Hossan alueella on satoja kilometrejä retkeiltävää patikoiden, moottorikelkkaillen ja hiihtäen, alue on myös melojan ja kalastajan paratiisi. Monipuoliset melontareitit ja sadat pienet lammet, järvet ja kosket takaavat onnen vaativallekin harrastajalle.

Hossa on myös ikiaikaista kulttuuriseutua. Siitä, millaista ihmisten arkinen aherrus ja elämä Hossan maisemissa tuhansia vuosia sitten oli, saa häivähdyksen Värikallion ja Julma-Ölkyn esihistoriallisista kalliomaalauksista. Poronhoito Hossassa juontaa juurensa 1500-luvulle ja kalastettu näillä seuduilla on aina. Myös niittyladot, tervahaudat, savottakämpät ja uittorakenteet kertovat omia tarinoitaan elämästä Hossan seuduilla.

Hossassa voit yöpyä mökissä, erämaakämpissä, teltassa tai asuntovaunussa. Ateria- ja ohjelmapalveluita järjestetään toiveiden mukaisesti.

Lisätietoja Hossasta: www.hossa.fi ja www.luontoon.fi/hossa

HOSSAN VESIRETKEILYOPAS

Hossa valittiin Vuoden 2011 Retkikohteeksi teemalla vesiretkeily. Nimityksen myötä saatu palkintoraha käytettiinkin pääosin uuden vesiretkeilyoppaan tekemiseen.

Vesiretkeilyoppaan avulla kokemattomampikin meloja voi tutustua melontareitteihin. Tarkat reittikuvaukset on laatinut melojakonkari Veli-Matti ”Weltsu” Lehtonen. Reittikuvauksia täydentävät kartat, joista näkyvät retkeilyalueen vesireittien varsilla oleva runsas palveluvarustus. Oppaassa on myös yleisiä ohjeita ja sääntöjä turvalliseen melomiseen liittyen.

Vesiretkeilyopasta saa suomeksi ja englanniksi. Metsähallituksen julkaisemaa opasta myydään mm. Hossan ja Petolan luontokeskuksissa sekä Suomussalmen matkailutoimistossa. Oppaan hinta on 5 euroa.

Ukkohalla

Ukkohallan hiihtokeskus sijaitsee Hyrynsalmen kunnassa,puolen tunnin ajomatkan päässä Suomussalmelta. Idyllisen keskuksen lomahuoneistot ja -mökit on rakennettu Syväjärven ympärille kohoaville rinteille, vain kivenheiton päässä keskuksen sydämenä toimivasta Hallan Saagasta.

Hallan Saagan elämysmaailmaan kuuluvat: suomalainen ja karjalainen sauna, venäläinen höyrybanja, turvesauna, Uralin luolasauna, pore- ja vesihieronta-allas, pieni lastenallas sekä kylpytynnyrit. Samassa rakennuksessa toimivat myös alueen ravintolapalvelut.

Runsasluminen vaaramaisema sopii erinomaisesti moottorikelkkailuun ja lumikenkäilyn harrastajille. Laskettelijoiden ilona on Snowboard Park sekä 16 rinnettä, joista kuusi on valaistuja. Maastohiihtolatuja on 160 km.

Syväjärvellä sijaitsee Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin Cable WakeBoard –keskus. Laine-, rulla- ja lumilautailijat ovat löytäneet tämän uuden lajin, joka mahdollistaa korkeat hypyt ja näyttävät temput jopa 60 km/h maksiminopeudella.

Ukkohalla on tullut tutuksi tuhansille jalkapallon ystäville vuosittain järjestettävän heinäkuisen Suopotkupallon MM-turnauksen myötä. Talvisin palloa potkitaan helmikuussa järjestettävässä Umpihankipotkupalloturnauksessa.

Lisätietoja: www.ukkohalla.fi

Vuokatti

Monipuolinen Vuokatin lomakeskus tarjoaa Kuhmo-Suomussalmella vierailevalle matkailijalle tekemistä vuoden jokaisena päivänä. Vain 60 km päässä Kuhmosta sijaitsevasta Vuokatista löytyy kaksi golfkenttää ja tenniskenttiä, trooppinen kylpylä hemmottelevine hoitoineen, uima- ja jäähalli sekä keilahalli.

Vuokatin vaaroja halkovat vaellusreitit, lumilauta- ja hiihtotunnelit sekä aktiviteetit melonnasta kalastukseen ja ratsastukseen tekevät Vuokatista erinomaisen kohteen kesämatkailijalle.  Lumiseen luontoon pääset tutustumaan lumikengin, hiihtäen, huskeilla tai ratsastaen – ja jäisen järven jäällä luistelu kirkkaassa kevätauringossa on talviloman kohokohta.

Vuokatissa hiihdetään ympäri vuoden. Murtomaahiihtokausi alkaa Vuokatissa jo lokakuun alussa, kun ensilumen latu aukaistaan. Kaksi hiihtotunnelia palvelee hiihtoasiakkaita silloin, kun ulkona ei ole luonnonlunta. Asiantuntevat hiihdonopettajat vihkivät aloittelijat perinteisen ja luistelutyylin saloihin ja hiihtoleireillä voidaan analysoida edistyneempien harrastajien hiihtotekniikan kehitystä ammattivalmentajien johdolla. Muihin Vuokatissa harrastettaviin pohjoismaisiin hiihtolajeihin kuuluvat mäkihyppy ja ampumahiihto.

Vuokatin 13 rinteen ja nykyaikaisten hissien lisäksi lumilautailijoiden ja Newschool-laskijoiden käytössä on Super Pipe sekä striitti. Vuokatissa on myös FIS:n vaatimukset täyttävä pujottelurinne.

Vuokatin suosituimpia sisäaktiviteetteja ovat tennis, sulkapallo, aerobics, kuntosali, keilailu ja uinti. Holiday Club Katinkullan trooppisessa kylpylässä on yli 20 erilaista allasta ja viisi saunaa. +30C asteen veden ja ilman lämpötila takaa koko perheen viihtyvän kylpylässä. Hemmottelevat hieronnat ja kauneushoitolan hoidat kruunaavat päivän aktiivisen ulkoilun jälkeen.

Vuokatin alueella järjestetään vuosittain runsaasti tapahtumia. Suurten kuntoilutapahtumien kuten Vuokatin Vaelluksen, Vuokatti MTB ja Tour de Sapso –pyöräilytapahtumien sekä Vuokatti Hiihdon lisäksi Vuokatissa järjestetään huikeita viihdetapahtumia, joissa on vuosien saatossa nähty kotimaisten huippuartistien lisäksi vaikuttava joukko kansainvälisiä tähtiä. Vuokatin viihdetapahtumiin lukeutuvat muun muassa HelmiJamit, Rockin’ 70’s, kesäkauden avaava Summer Open ja pikkujoulukautta juhlistaa WinterOpen. Tapahtumatarjontaa rikastuttavat niin ikään Sotkamon Jymyn pesäpallo-ottelut kuin Naapurinvaaran tanssi-illatkin.

Lisätietoja www.vuokatti.fi

Wild Taiga summer

Jaa tämä sivu: