Facebook pixel

Sateenkaarituotteelle matkailun innovaatiopalkinto

25.4.2019

Idän Taiga ry:lle on myönnetty HLBT-matkailun edistämispalkinto. Palkinto luovutettiin Romaniassa European Destinations of Excellence-verkoston vuosittaisen tapaamisen yhteydessä järjestetyssä seremoniassa torstaina 11.4.2019. Palkinnon vastaanotti Idän Taiga ry:n edustajana Kainuun Etu Oy:n Tuomo Tahvanainen.

Lyhenne HLBT (englanniksi LGBT) tarkoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä: homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transihmisiä. Palkinnon myönsi EDEN (European Destination of Excellence-verkosto), joka on 140 Euroopassa sijaitsevan matkailukohteen verkosto. Idän Taiga ry valittiin verkoston jäseneksi Suomen kansallisessa kilpailussa vuonna 2008.

Verkosto on järjestänyt vuosittain matkailukilpailun eri teemoilla. Tänä vuonna palkinto jaettiin kolmessa eri kategoriassa, jotka olivat matkailutuote seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, matkailutuote seniorimatkailijoille sekä kestävän kehityksen toimintamalli matkailutoiminnassa.
Itävaltalainen Helga Bauer EDEN-valintaraadista arvioi palkintotilaisuudessa, että matkailualalla ei vielä osata markkinoida HLBT-kohderyhmälle. ”Kyse on puuttuvasta tiedosta, tämän kohderyhmän matkailijat ovat aivan samanlaisia ihmisiä kuin me kaikki muutkin. Etenkin pienet kohteet eivät ole tätä kohderyhmää edes tunnistaneet vielä.”

Hotelli Kalevalan yrittäjän Sirpa Schettlerin mukaan idea kohdennetusta markkinoinnista syntyi, kun hotellilla on ollut asiakkaina jo vuosien ajan yksittäisiä pariskuntia eri seksuaalivähemmistöistä. ”Idea omasta matkasta tälle kohderyhmälle oli hautunut mielessä jo pitkään ja viime syksynä päätimme toteuttaa sen. Viimeisen sysäyksen toteutukseen sain Saksassa asuvilta LGBT-tuttaviltani, kun istuimme yhdessä viinilasin ääressä ja he kertoivat omista matkoistaan. Päätin silloin, että varaan hotelliimme viikon, jolloin keskitymme vain LGBT-asiakkaisiin. Ensimmäisen eurooppalaisen ryhmän palaute maaliskuussa 2019 oli loistavaa, ja ensi talvelle varauksia on tehty jo Euroopasta ja Yhdysvalloista. Ensi vuoden talvimatkaa varten olemme varanneet kaksi erillistä ajankohtaa. Tuotepaketti kesälle 2020 on suunnitteluvaiheessa ja jo tänä vuonna tarjoamme joulunalusmatkaa.”

Wild Taiga summer