Facebook pixel

Kalastajan omatoimiloma

Saatavuus

Kesä

Lisätietoja

Wild Taigan alueelta löytyy lukuisia upeita kalastuskohteita kalaisista erämaajärvistä kuohuviin koskiin. Tämä reittiehdotus sisältää suositukset kalastajan omatoimilomalle Kuhmosta Lentiiraan, Suomussalmelle, Hossaan ja Kylmäluomalle. Valitse mieleisesi kohteet tai kierrä koko reitti!

Ohjelman kuvaus

Kohteiden välimatkat reitillä:

 • Kuhmo-Lentiira 40 km
 • Lentiira-Suomussalmi 90 km
 • Suomussalmi-Hossa 95 km
 • Hossa-Kylmäluoma 55 km
 • Kylmäluoma-Kuhmo 210 km

 

Katso reitti kartalla tästä.

Tarkemmat tiedot

Lisätietoa kohteista ja lupa-asioista löydät tekstiin upotettujen linkkien takaa.

KUHMO

Kuhmo tunnetaan erityisesti koskistaan, joita löytyykin yli 200. Keskeisille koskille on saatavilla kalastusmatkailijalle räätälöity kolmen vuorokauden yhteislupa ajalle 1.4.-31.8. Perhokalastuskausi alkaa jo aikaisin huhtikuussa hankikorrien kuoriutumisen myötä, lumen vielä ollessa maassa.  Yhteislupa on saatavilla myös uistelijoita houkutteleville Kuhmon erämaisille järville.

Aivan kaupungin keskustassa virtaava Pajakka on Kainuun suurin vapaana kuohuva joki, joka jakautuu kahteen kalastusalueeseen. Pajakkakoski ja Saarikoski ovat suosittua viehekalastusaluetta vaihtelevine kalapaikkoineen, ja Akonkoski puolestaan muodostaa erillisen ekokalastusalueen. Pajakkakoskella pääsee kalalle myös esteettömästi.

Lentuanjärvestä laskeva Lentuankoski on kuulu koskenlaskupaikka ja nähtävyys sekä monipuolinen kalastus- ja retkikohde, joka on saavutettavissa myös esteettömästi. Nivan kylältä löytyvä Kaarneenkoski taas on seurueille räätälöity kokonaisena vuokrattava erikoiskohde.

Suosittelemme majoituskohteiksi:

 • Keskustassa sijaitsevan Hotelli Kainuun huoneista osa on suunniteltu erityisesti kalastajien tarpeita varten; välineiden säilytys on tehty helpoksi, perhonsidontapaikka löytyy läheltä huoneita ja myös vaatteille on oma kuivaushuone. Vastaanotosta voi ostaa koskikalastuslupia.
 • Lentuankosken leirintäalue on leppoisan ilmapiirin alue Lentuankoskien välittömässä läheisyydessä. Majoittua voit valintasi mukaan joko mökissä, asuntovaunulla tai -autolla tai teltassa.

 

Kalastusopastusta Kuhmon alueella tarjoaa Vellamon Retket.

Kuhmon suosituimmat kalastuspaikat kootusti visitkuhmo.fi-sivustolla.

LENTIIRA

Kalastajan ei kannata ohittaa Pohjois-Kuhmossa sijaitsevaa Lentiiran kylää. Metsän keskellä kuohuva Änättikoski tarjoaa otolliset puitteet taimenen sekä harjuksen pyyntiin, ja kokeiltavaa riittää useankin päivänkin kalastussessioon. Lentiiranjärven selät ja poukamat muodostavat mainion ympäristön rentouttavalle järvikalastusretkelle.

Loman tukikohdaksi sopii Lentiiran Lomakylä, josta saat tarvittaessa opaspalvelut järvi- ja koskikalastukseen, soutu- ja moottoriveneet sekä tarvittavat välineet. Majoitusvaihtoehtoja löytyy mökeistä teltta-, vaunu- ja asuntoautopaikkoihin sekä aittamajoitukseen. Savusauna lämpiää lähes päivittäin. Lomakylän verkkokaupasta hankit kätevästi luvat Änättikoskelle, Kaarneen koskelle sekä Nivan- ja Vuonteenvirralle.

Pehokalastuksen saloihin niin vasta-alkajat kuin koskien konkaritkin tutustuttaa myös Palkes, jonka järjestämillä leireillä sisällöt räätälöidään osallistujien tarpeiden ja taitotason mukaan.

SUOMUSSALMI

Matkalla Kuhmosta Hossaan vetouistelusta nauttivan kannattaa pysähtyä helposti saavutettavalla Kiantajärvellä, joka on arvostettu kalavesi. Viihtyisän majapaikan aivan keskustassa tarjoavat Matkustajakoti Kuutamo sekä Kylpylähotelli Kiannon Kuohut, jonka vastaanotosta voit ostaa luvat ja vuokrata kalastusvälineet. Myös opastusta on saatavilla.

Korvua-Näljänkäjoen yhteislupa-alue tarjoaa 110 km pituudelta luonnostaan runsaskalaisia jokikalastuskohteita perho- ja viehekalastajalle. Kieppitupien kodikkaissa huoneistoissa majoitut mukavasti lähellä kalastusaluetta.

HOSSA

Retkeilijän ja kalastajan paratiisi Hossan kansallispuisto tarjoaa mahdollisuuden kalastukseen kirkasvetisillä lammilla, rauhallisilla järvillä sekä perhokalastajien suosikin Hossanjoen koskilla. Nuotiopaikat, laavut, merkityt reitit ja autiotuvat palvelevat luonnossa liikkujaa, ja Hossan Luontokeskukselta saat hankittua tarvittavat kartat ja kalastusluvat.

Suosittelemme majoituskohteiksi:

 • Camping Hossan Lumo. Hossanlahden rannalla sijaitseva leirintäalue sekä mökkimajoitus.
 • Hossan Retkeilykeskus. Leirintäalue Hossan Luontokeskuksen vieressä sekä mökki-, kämppä- ja hirsiparitalomajoitus.
 • Loma-Hossa. Hirsimökit sekä huoneistot kansallispuiston kupeessa.
 • Matkalaisen Pirtti. Majoitusta tunnelmallisessa maaseutumiljöössä 20 km Hossasta.

 

Suomussalmen ja Hossan suosituimmat kalastuspaikat kootusti visitsuomussalmi.fi-sivustolla.

Katso myös lisätietoa Hossan esteettömistä kalastuspaikoista.

KYLMÄLUOMA

Myös Kylmäluoman retkeilyalue on kalastajien suosiossa. Lukuisista järvistä ja lammista on varaa valita kalastuskohde. Suositulta Iso-Pajuluomalta saa pääasiassa kirjolohta ja taimenta, ja perhokalastajille varatulla Katkeimalammella perhoon voi tarttua vaikka harjus. Kylmäluoman Retkeilykeskukselta voit hankkia kalastusluvat. Majoitusvalikoimaan kuuluvat hirsimökit järven rannalla, erämökit, huoneistot sekä leirintäalue.

Hyvä tietää

Kalastajan omatoimiloma on matkaehdotus, jonka palvelut varataan suoraan kultakin palveluntuottajalta.

Jos kaipaat lomallesi vaihtelevaa tekemistä kalastuksen ohella, voit ihastella alueen nähtävyyksiä ja vierailla erilaisissa käyntikohteissa. Kuhmon ja Suomussalmen retkeilyreitteihin pääset tutustumaan reittioppaamme kautta.

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Wild Taiga summer