Facebook pixel

Upitrek

Lumikenkävaellus Hossassa

Hinta / henkilö
alkaen

1050 €

Saatavuus

Talvi

Ohjelman kuvaus

Lähde tutustumaan Hossan kansallispuiston upeisiin maisemiin lumikenkäillen! Tällä viikon mittaisella opastetulla vaelluksella liikumme vaihtelevassa maastossa Hossan metsissä, harjuilla, järvillä ja soilla. Viikon aikana ajoitumme eräkämpissä, joista osassa ei ole nykyajan mukavuuksia, mutta lämpöä ja hyvää tunnelmaa riittää jokaisessa paikassa. Päivittäin lumikenkäilemme noin 6 tuntia vaihtelevassa maastossa, missä on lukuisia lyhyitä ylä- ja alamäkiä. Aikaisempaa lumikenkäilykokemusta ei tarvita, mutta kohtuullinen fyysinen kunto on välttämätön. Tammi-maaliskuun takuulähdöt soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville.

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Saapuminen

Saapuminen Kuusamon lentoasemalle, josta bussikuljetus Hossaan. Majoittuminen Hossan kansallispuiston alueella sijaitsevalle Jatkonsalmen kämpälle kolmeksi ensimmäiseksi yöksi. Päivällinen ja infoa viikon ohjelmasta. 

Päivä 2. Lounatkoski

Aloitamme aamulla lyhyellä opastuksella lumikenkäilyn tekniikkaan, jonka jälkeen lähdemme ensimmäiselle, Lounatkosken maisemiin suuntautuvalle päiväretkellemme. Vuolaana virtaava koski antoi aikoinaan vesivoimaa ja oli haastava paikka uittomiehille. Lounatkoskella on edelleen nähtävillä rakenteita uitosta ja viljan jauhamisesta. Kosken läheisyydessä nautitun retkilounaan jälkeen palaamme Jatkonsalmelle Jatkonvaaran rinteiden kautta. Aktiivisen päivän päätteeksi pääsemme lämmittelemään rantasaunaan ja halukkaat voivat virkistäytyä avannossa. Lumikenkäily 7 km / 6 h.

Päivä 3. Kalliomaalaukset

Tänään lumikenkäilemme esi-isiemme jalanjäljillä Värikalliolle ihmettelemään yli 4000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Kalliosta on tunnistettu yli 60 erilaista kuviota ja ne kertovat aikalaistensa elämästä ja ajasta, jolloin henget ja luonnonvoimat olivat kaikkialla läsnä. Lounastauon vietämme kodassa nuotion ympärillä. Voileivät ja nokipannukahvit kyytipoikineen maistuvat ulkoilmassa luonnollisesti herkulliselta ja antavat energiaa iltapäivän paluumatkalle Jatkonsalmelle. Lumikenkäily 7 km / 6 h. 

Päivä 4. Halki lumisten metsien, Jatkonsalmi – Huosiusjärvi/Iikoski

Tänään jätämme hetkeksi hyvästit Jatkonsalmen perusleirillemme ja suuntaamme kahdeksi yöksi syvemmälle kansallispuiston uumeniin.  Hossan maisemaa hallitsevat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Kuljemme ensin harjua pitkin Hossan kansallispuiston opastuskeskukselle, jossa nautimme lounaan ja voimme katsoa lyhyen animaation Hossan ja rajaseudun elämästä viimeisen 10 000 vuoden ajalta. Päivän päätteeksi majoitumme Huosiusjärven ja Iikosken kämpille, jotka sijaitsevat 200 metrin päässä toisistaan. Kaminan lämmössä ja kynttilän tunnelmallisessa valossa on mukava rupatella ja viettää iltaa uusien tuttavuuksien seurassa. Lumikenkäily 5 km / 5 h.

Päivä 5. Harjut ja järvet, Huosiusjärvi/Iikoski – Peurapirtti/Hirvastupa

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaamme Hossalle tyypillisessä maisemassa - havumetsässä kauniilla harjulla, jota ympäröivät molemmin puolin järvet. Näissä maisemissa sydäntalven viikkoina harvemmin törmää vastaantulijoihin. Majapaikkamme, kaksi kämppää, sijaitsevat Iso-Valkeinen -järven pohjoisrannalla. Majoittuminen ja muut kämppäaskareet sujuvat jo rutiinilla! Lumikenkäily 8 km / 7 h.

Päivä 6. Paluu perusleiriin, Peurapirtti/Hirvastupa – Jatkonsalmi

Viimeinen lumikenkäilypäivämme tuo meidät takaisin lähtöpisteeseen Jatkonsalmelle. Lounastauon vietämme Ala-Valkeisen autiotuvalla, josta on enää "kivenheitto" Jatkonsalmelle, jossa odottavat tutut kuviot - lämmin sauna avantoineen ja viimeinen yhteinen päivällinen. Lumikenkäily 7 km / 6 h.

Päivä 7. Kotimatka

Aamiainen ja kuljetus Kuusamoon.

Tähän ohjelmaan kuuluu

 • majoitus: 1., 2. 3. ja 6. päivänä 2–4 -hengen huoneissa, suihkut ja wc:t käytävällä, 4. ja 5. päivänä sähköttömissä eräkämpissä
 • 6 x aamupala, 4 x retkilounas, 1 x lounas, 6 x päivällinen (saapumispäivänä iltapala, jos tulo myöhään), 5 x iltapäiväkahvi/tee ja välipala
 • lumikenkäoppaan palvelut 
 • matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
 • lentokenttäkuljetukset 
 • 5 x iltasauna, 3 x avantouinti
 • liinavaatteet ja kylpypyyhkeet
 • makuupussi ja makuupussilakana (2 yötä) 

Tarvitset mukaan

 • sään mukainen ulkoiluvaatetus
 • rento vapaa-ajan vaatetus
 • päiväreppu (n. 15-20 l)
 • termospullo
 • otsalamppu
 • lumikengät
 • lämpimät talvikengät

Kattava varustelista lähetetään varauksen jälkeen.

Hyvä tietää

KESTO
7 päivää / 6 yötä

TAKUULÄHDÖT
12.01.–18.01.2025
26.01.–01.02.2025
02.02.–08.02.2025
09.02.–15.02.2025
16.02.–22.02.2025
23.02.–01.03.2025
02.03.–08.03.2025
09.03.–15.03.2025
23.03.–29.03.2025

HINTA 
1050 €

Lisämaksusta:
Lumikenkien vuokraus 40 €
Talvikenkien vuokraus 20 €

RYHMÄKOKO
Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max. 12 hlöä.

PERUSASIOITA VAELLUKSESTA

 • Päivittäin lumikenkäillään n. 6 tuntia, sisältäen tauot.
 • Osallistujilta ei vaadita aiempaa lumikenkäilykokemusta, mutta kohtuullinen fyysinen kunto on välttämätön. Vaativuus vaihtelee lumiolosuhteiden mukaan – upottavassa lumessa etapit ovat raskaampia, kuin kovaksi tamppautuneella uralla.
 • Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla, joten päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
 • 2 yötä majoitutaan sähköttömissä eräkämpissä 
 • Takuulähdöillä ryhmät ovat kansainvälisiä.
 • Suuntaa antavan reittikartan näet täältä.

MAJOITUS
Yöt 1-3 ja 6: Jatkonsalmen kämpällä majoitutaan pääasiassa 2-3 -hengen huoneissa (kerrossängyt). Pariskunnille varataan oma kahden hengen huone. Wc:t ja suihkut käytävällä. Yhden hengen huoneita ei ole mahdollista varata.
Yöt 4-5:  Eräkämpillä on käytettävissä pääasiassa makuusalityyppistä majoitusta (kerrossängyt) ja vain rajallisesti huoneita. Ulkowc ja sauna (ei suihkua). Eräkämpissä ei ole sähköjä ja ne lämmitetään puukamiinalla. 

SAAPUMINEN
Hintaan sisältyy kuljetus Kuusamosta Hossaan sekä matkan päätteeksi takaisin Kuusamoon. Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus suuntaansa. Tarkista aikataulut ennen lentojen varaamista. Omalla autolla on kätevintä tulla suoraan Hossaan.

MAKSAMINEN
Varausmaksu: Varauksen yhteydessä veloitetaan 15% varausmaksu.
Loppumaksu: Loppumaksu erääntyy 14 vrk ennen matkaa. Lasku loppumaksua varten lähetetään sähköpostilla varauksen jälkeen. 

HUOMIOITA

 • Matkustajia suositellaan ottamaan matkavakuutus. 
 • Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
 • Pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin lumi- ja/tai sääolosuhteiden vuoksi. 
Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Upitrek

Varaa nyt

Wild Taiga summer