Facebook pixel

Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki 2024

Hinta / henkilö
alkaen

25 €

Varattavissa online Varaa tästä
Saatavuus

Kesä

Kuhmon Kamarimusiikki soi 54. kerran 14.−29.7.2024. Kesän teema on Rajalla.

Ohjelman kuvaus

TEEMA, KONSERTIT, TAITEILIJAT, NÄYTTELYT

Kuhmon 54. Kamarimusiikki soi tänä vuonna 14.−27. heinäkuuta. Festivaalin taiteelliset johtajat, viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille. Aihetta käsitellään monesta suunnasta, mm. maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti. Luvassa on lähes 60 konserttia, joissa kuullaan yli 300 teosta.

Monenlaisia rajoja

”Idea alkoi syntyä Suomen Nato-jäsenyyden keskustelujen myötä toissa kesänä”, Minna Pensola sanoo. ”Nato-rajan laajentuessa Suomeen myös itärajasta tuli paljon konkreettisempi. Se oli alkusysäys, joka sai miettimään rajan ja rajattomuuden käsitettä myös musiikissa ja ihmisenä olemisessa. Kuhmossahan itäraja on läsnä aivan eri tavalla kuin esimerkiksi Helsingistä katsottuna osaa edes kuvitella.”

Kuhmon Kamarimusiikin ohjelmisto käsittelee rajoja monelta kantilta. Kahden intensiivisen viikon aikana koetellaan tyyli- ja aikakausien rajoja yli viiden vuosisadan ajalta, 1500-luvun renessanssista aina näihin päiviin saakka. Lisäksi käsitellään elämän ja kuoleman rajoja, oman tilan käsitettä ja intimiteettiä, mystisiä rajatilakokemuksia ja esimerkiksi päivän ja yön rajankäyntiä.

”Maantieteellisesti olemme omistaneet konsertin Sveitsille, ja ohjelmassa on teoksia myös Kataloniasta, Israelista, Ahvenanmaalta, aina Yhdysvalloista Aasian rajoille saakka”, Pensola sanoo. ”Saamelaisuus tulee esille Auri Aholan tanssiteoksessa. Yleisöllä on myös jännittävä tilaisuus kokea pakolais- ja siirtolaisaiheinen konsertti täysin pimeässä, siis ilman näköaistia. Konsertti, jossa sopraano Pia Freund esittää sävellyksiä Theresienstadtin keskitysleiriltä vie sitten jo inhimillisyyden rajoille.”

Kesän nimikkosäveltäjiä on kaksi: vahvassa kansainvälisessä nosteessa olevat Sebastian Fagerlund ja Lotta Wennäkoski, joilta kuullaan useita teoksia festivaalin eri konserteissa. Kantaesityksinä kuullaan festivaalin tilaamat Fagerlundin kitarakvintetto ja Wennäkosken viuluduo.

”Wennäkoski ja Fagerlund ovat hyvin erilaisia, persoonallisia säveltäjiä. Syntyy hauskoja yhdistelmiä, kun heidän teoksiaan ripottelee pitkin ohjelmia”, kertoo Antti Tikkanen.

”Kuhmon Kamarimusiikki on aina myös hulluttelua ja hauskuutta. Vakavien aiheiden rinnalla konserteissa on iloa ja virtuositeettia, inhimillisten kykyjen rajoja koettelevia wau-elämyksiä”, valottaa Antti Tikkanen. Esimerkkeinä wau-elämyksistä hän mainitsee mm. etydejä ja ihmelapsia esille tuovat konsertit ja hulluttelusta Tero ja Erno shown rock-klassikot ja klasarihitit.

Uusia ja vanhoja tuttavuuksia

Pensola ja Tikkanen toimivat nyt toista vuotta festivaalin taiteellisina johtajina, mutta Kuhmossa he ovat soittaneet jo 90-luvun puolelta.

”Kuhmo on hiljalleen kasvanut valtavan suureksi perheeksi”, Antti Tikkanen sanoo. ”Lavan kummallekin puolen on kehittynyt vahvoja siteitä.”

”Iloinen velvollisuutemme taiteellisina johtajina on tuoda Kuhmoon niin tuttuja taiteilijoita menneiltä vuosilta kuin myös täysin uusia nimiä”, Pensola toteaa. ”Uusien, nuorten kamarimusiikkiryhmien tukeminen ja esiintymisten mahdollistaminen on meille ensiarvoisen tärkeää”, Tikkanen sanoo.

Tänä vuonna Kuhmon-kasteensa saavat esimerkiksi espanjalainen Quiroga-kvartetti, sveitsiläinen Swiss-pianotrio, pianistit Joonas Ahonen ja Mackenzie Melemed kanteletaiteilija Eija Kankaanranta ja harmonikansoittaja Janne Valkeajoki.

Nuorten muusikoiden Paddington-trion Pensola ja Tikkanen taas nostivat Eurooppalaisen kamarimusiikkiakatemian (ECMA) listoilta. ECMA:sta mukaan saadaan musiikkikursseille myös arvostettu kamarimusiikkipedagogi, viulisti Johannes Meissl. Kuhmon musiikkikurssit järjestetään perinteiseen tapaan festivaalin yhteydessä.

Kaikkiaan Kuhmossa esiintyy noin 120 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta. Tutuista yleisön suosikeista mukana ovat mm. viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland ja Elina Vähälä sekä Danel-kvartetti ja Storioni-trio. Pitkästä aikaa Kuhmoon saadaan mm. sopraano Anu Komsi ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Päivän ohjelmien esittelystä vastaa festivaalin taiteilijoiden ja kesän nimikkosäveltäjien rinnalla säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Festivaalin aikana on kaksi taidenäyttelyä. Kuhmo-talon aulaan saadaan Marjatta Tapiolan maalauksia ja grafiikkaa. Kamarimusiikkikeskuksen Galleria täyttyy Veera Kopsalan puureliefeistä.

LIPUT JA LIPUNMYYNTI

Tunnin konsertit ovat hinnaltaan 25/21 euroa. Väliajalliset noin kahden tunnin konsertit 30/25 euroa. Alempi hinta koskee alle 20-vuotiaita, opiskelijoita ja työttömiä. Yksittäisten lippujen lisäksi on tarjolla noin 30 konserttia sisältäviä viikkolippuja. Lipunmyyntipisteet löytyvät kotisivulta www.kuhmofestival.fi.

MATKUSTAMINEN KUHMOON, MAJOITUS, MUUTA OHJELMAA

Kuhmo sijaitsee Itä-Suomessa puhtaiden järvien ja raikkaiden metsien keskellä. Helsingistä Kuhmoon on matkaa 600 kilometriä. Matka taittuu nopeimmin lentämällä Kajaaniin (n. 1 h 15 min) ja siitä bussilla Kuhmoon (n. 1 h 30 min). Lähin rautatieasema on Kajaanissa.

Kuhmossa voi majoittua mm. hotelleihin, lomakyliin, leirintäalueille tai matkakoteihin. Erikoisen suosittua on myös vuokrata kuhmolaisperheeltä omakotitalo tai kerrostaloasunto kokonaan omaan käyttöön!

Konserttien lomassa Kuhmossa voi nauttia muusta kuhmolaisesta kulttuuri- ja luontotarjonnasta.

Ohjelman tiedot

14 päivässä
noin 60 konserttia
yli 300 teosta ja
esiintymässä
yli 120 taiteilijaa
Suomesta ja
eri puolilta
maailmaa.

"Vahvuuksina
valoisat yöt,
siniset järvet,
kotoisa ilmapiiri ja
ainutlaatuinen musiikki!"
- Festspiele-musiikkilehti 2012

Tarkemmat tiedot

Festivaalin ohjelma, taiteilijat ja paljon muuta tietoa löytyvät kotisivulta www.kuhmofestival.fi.

Hyvä tietää

Majoitusta voi kysyä suoraan näiltä Wild Taigan sivuilta löytyvistä majoitusliikkeistä.

Lisää majoitusliikkeiden yhteystietoja löytyy festivaalin kotisivulta www.kuhmofestival.fi

Lisätietoja: Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 040 169 6509 tai sähköposti kuhmo.festival(at)kuhmofestival.fi

Lähialueen tuotteet ja palvelut

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Wild Taiga summer