Facebook pixel

BEAR CENTRE

Karhun pentujen kuvaus (1.5. – 31.10)

Hinta / henkilö
alkaen

159 €

Saatavuus

Kesä

Ohjelman kuvaus

Keväällä emo pienten pentujensa kanssa saattaa tulla kojualueelle ensimmäisen kerran toukokuun lopulla. Kevät on pennuille vaarallista aikaa, koska tällöin karhuilla on kiima-aika. Uroskarhut voivat tappaa toisten urosten pennut. Pentueet ovat erittäin arkoja ja pelkäävät isoja uroskarhuja, joskus jopa kameran ääntä. Kameran ääniin ne kuitenkin tottuvat useamman käynnin jälkeen. Pennut seuraavat emoaan tiivisti erityisesti kesän alkupuolella. Pentue voi liikkua missä päin kojualuetta tahansa, joten sitä on mahdollista kuvata rannassa, suolla ja metsässä, myös lähellä kojua. Pennut voivat myös kiivetä puuhun, jos lähellä liikkuu karhu, joka aiheuttaa uhkaavan tilanteen. Kuvaamisen lisäksi emon ja pentujen välinen kommunikointi ääntelyn ja toiminnan avulla on elämyksellinen kokemus.

Pentueita on mahdollisuus kuvata kaikista kojuista. Koska ennakolta ei voi olla varma millaista aluetta emo suosii, voi myös käydä niin, että pentue käy toisessa osassa aluetta kuin missä itse on. Pentueiden liikehdinnän aktiivisuus ja ajoitus voi myös vaihdella eri päivinä. Siksi tavoitellessa pentueen kuvaamista, on suositeltavaa varautua useammalla kuin yhdellä yöllä. Emo ja pennut voivat tulla kojualueelle kesällä, mutta niiden käynnit eivät vielä ole säännöllisiä. Parasta aikaa pentueiden kuvaamiseen ovat elokuu ja varsinkin syyskuu, jolloin ne liikkuvat kojualueella säännöllisemmin ja rohkeammin. Emo ja saman vuoden pennut kulkevat yhtä matkaa ja lähekkäin. Kuitenkaan ne eivät kulje kiinni toisissaan ja useamman pennun pentueessa suuren polttovälin objektiivilla voi osa pennuista jäädä rajauksen ulkopuolelle.

Edellisen vuoden pennut eli erauspennut, voivat tulla emonsa kanssa kojualueelle jo toukokuun alussa. Toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun kiima-aikaan emo kulkee yksin ja pennut kulkevat omillaan, koska tällöin pennuille on vaarallista kulkea emon kanssa. Kiima-ajan jälkeen kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa pennut ja emo palaavat toistensa seuraan ja kulkevat jälleen yhdessä.

Pentue kulkee yhdessä ja karhuemo on pentujen kanssa kulkiessaan aina valppaana uhkien varalta. Usein karhuemo nousee kahdelle jalalle nähdäkseen paremmin ympäristöä ja mahdollisia muita karhuja, jotka voisivat olla uhka pennuille. Myös pennut ottavat emostaan mallia ja nousevat kahdelle jalalle nähdäkseen paremmin. Erauspennut ovat uteliaita. Karhuille ominaiset käyttäytymisen piirteet ovat vielä kehittymässä erauspenuille, ne voivat esimerkiksi uteliaisuudesta tulla lähelle kojua.

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Info karhuista, kuvaamisesta ja kojuista

Info alkaa keskuksen auditoriossa

Aikataulu

Touko-, elokuu

Klo 17.00 Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

Klo 07.00 Paluu kojuilta.

Syyskuu

Klo 16.00 Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

Klo 08.00 Paluu kojuilta.

Lokakuu

Klo 15.00 Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

Klo 08.00 Paluu kojuilta.Tähän ohjelmaan kuuluu

Eväspaketti kojuun

Karhuyö sisältää eväspaketin, mikä sisältää termospullon ja kuumaa vettä, 0,5 l vesipullon, jogurtin, eväsleivät, teepussit, pikakahvin, sokerin, kahvimaidon. Eväät on pakattu reppuihin, jotka annetaan jokaiselle ennen lähtöä.

Jokainen voi ottaa halutessaan myös omia eväitä mutta muista että alkoholi ja kojuissa tupakointi on kielletty.

Tarvitset mukaan

Lämpötilat

Toukokuu

Toukokuun alussa lämpötilat ovat yöllä nollan tuntumassa ja päivällä +5 ja +10 asteen välillä. Toukokuun lopulla lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +20 asteen välillä.

Kesäkuu, heinäkuu, elokuu

Kesäkuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +25 asteen välillä. Heinäkuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +15 välillä ja päivällä +10 ja +25 asteen välillä.Elokuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +20 asteen välillä.

Syyskuu, lokakuu

Syyskuun alussa lämpötilat ovat yöllä 0 ja +5 välillä ja päivällä +5 ja +15 asteen välillä. Syyskuun lopulla lämpötilat ovat yöllä -5 ja +5 välillä ja päivällä +5 ja +10 asteen välillä.


Vaatetus ja varustus

Toukokuu, syyskuu, lokakuu

Kojuissa on talvimakuupussit, kannattaa laittaa makuupussi tuolille ja mennä sukkasillaan makuupussin sisälle, näin pysyy paremmin lämpimänä ja pystyy samalla kuvamaan. Koska yöt alkupuolella kuukautta voivat vielä olla viileitä, on tärkeää muistaa henkilökohtainen lämmin yleisvaatetus, pipo, lämpimät käsineet, villasukat ja kosteuden kestävät jalkineet.

Kesäkuu, heinäkuu, elokuu

Kesä- ja heinäkuussa sekä elokuun alkupuolella kojussa voi olla kuuma, shortsit ja t-paita ovat tällöin sopiva vaatetus. Elokuun lopulla voi olla jo viileitä öitä, jolloin pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat sopivia.

Hyönteiset eivät ole ongelma kojuissa, joten tarvetta hyönteismyrkkyjen käyttöön ei ole. Vältä hyönteismyrkkyjen käyttöä.

Hyvä tietää

Huomioi; Emme voi taata karhujen näkemistä!

Tupakointi ja alkoholin käyttö kojuissa on kielletty!

Vinkkejä pentueiden kuvaamiseen

- Jotta koko pentueen saa kuvaan, on hyvä varautua tarpeeksi lyhyellä polttovälillä, zoom-objektiivi on hyvä valinta.

- Kun pentue on jo paikalla, kannattaa kameran rungossa olla ennakoituna valmiiksi sopiva objektiivi. Ei ole suositeltavaa vaihtaa objektiivia silloin kun pentue on jo paikalla, koska kuvausaikaa menee hukkaan ja mahdolliset äänet ja kameran asettelu voivat säikyttää pentuetta.

- Pentue voi viipyä vain lyhyen aikaa, kaikki aika kannattaa käyttää hyödyksi.

- Pennut ovat vikkeliä. Vähän valon aikaan kuvaan voi tulla helpommin liike-epäterävyyttä, joten kannattaa pitää suljinaika tarpeeksi lyhyenä ja ISO-arvo tarpeeksi suurena.

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

BEAR CENTRE

Varaa nyt

Wild Taiga summer