Facebook pixel

Upitrek

Kalevala Hiihto

Hinta / henkilö
alkaen

1200 €

Saatavuus

Talvi

Ohjelman kuvaus

5 hiihtopäivän ja n. 150 km mittainen Kalevala hiihto kulkee Venäjän rajan pinnassa useista eri luonnonsuojelualueista muodostuvan Kalevalapuiston alueella sekä Hossan kansallispuistossa. Näillä "selkosilla" harvoin kohtaa vastaantulijoita ja pääsemmekin nauttimaan rikkomattomasta luonnonrauhasta ja hiljaisuudesta sekä lumenpeittämistä kauniista erämaamaisemista.

Hiihdettävä päivämatka on keskimäärin 30 km ja matkaa taitetaan perinteisellä tyylillä. Päivän puolivälissä tankkaamme energiavarastoja oppaan valmistamalla nuotiolounaalla. Hiihtopäivien päätteeksi rentoudumme pienissä viihtyisissä majapaikoissa, missä illan kruunaavat kuumat löylyt saunassa sekä paikalliset, maistuvat päivällisherkut.

Helmi-maaliskuun takuulähdöt toteutuvat ilman minimiosallistujamäärää ja soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville. 

Matkan kohokohdat

 • Rajaseudun erämaaluonto
 • Pienet majapaikat
 • Vaelluskokemus helposti ja huolettomasti oppaan johdolla

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Saapuminen

Saapuminen Kuusamoon, josta noin 2 tunnin bussikuljetus itärajan pinnassa sijaitsevaan Martinselkosen Eräkeskukseen. Majoittuminen, päivällinen ja infoa viikon ohjelmasta. 

Päivä 2. Päiväretki Martinselkosesta 23 km

Aamiaisen jälkeen lähdemme hiihtelemään kohti Venäjän rajaa. Seurailemme rajavyöhykkeen keltaisia merkkipaaluja pariin otteeseen pitäen mielessä, että vyöhykkeelle meneminen on tiukasti kielletty. Lounasta nautimme Särkän autiotuvalla. Iltapäivällä hiihdämme rengasreitin päätökseen ja palaamme Martinselkoseen, missä saunan lämpö ja maittava päivällinen auttavat palautumaan päivän rasituksista.  

Päivä 3. Martinselkonen-Arola 28 km

Toinen hiihtopäivä kulkee Martinselkosen luonnonsuojelualueella halki lumipeitteisten soiden ja pienten järvien. Näillä selkosilla todennäköisyys törmätä vastaantulijaan on häviävän pieni, sen sijaan ladun poikki kulkevat niin porot, hirvet, ilvekset kuin ahmatkin. Eläimiä tosin onnistuu harvoin näkemään, jälkiä kylläkin. Iltapäivällä saavumme Arolan tilalle, jossa päivän kruunaa talon emäntien paikallisista raaka-aineista loihtima herkullinen päivällinen.  

Päivä 4. Päiväretki Arolasta 27 km

Tänään hiihdämme ympyräreitin Arolasta käsin suuntana Teerilammen autiotupa, missä meitä odottelevat oppaan valmistama kuuma keitto ja jälkiruokakahvit. Iltapäivällä palaamme toiseksi yöksi Arolaan nauttimaan paikan leppoisasta tunnelmasta ja isäntäväen mielenkiintoisista tarinoista rajaseudun elämästä. 

Päivä 5. Arola–Rajakartano 43 km

Heitämme hyvästit Arolan väelle ja suuntamme kohti pohjoista rajavyöhykettä seuraillen. Lounastauon vietämme vanhassa hirsitalossa Kovavaaran laella. Pisin hiihtopäivämme päättyy Hossaan, missä majoitumme entisellä rajavartioasemalla toimivassa Rajakartanon majatalossa. Sauna lämpiää luonnollisesti tänäänkin ja halukkaat pääsevät pulahtamaan avantoon.

Päivä 6. Hossan kansallispuisto 20–35 km

Viimeinen hiihtopäivämme kiertelee Hossan kansallispuiston laduilla. Hossan luontoa hallitsevat upeat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Aiemmat hiihtopäivät olemme sujutelleet melko tasaisessa maastossa, mutta tähän päivään pientä haastetta tuovat lyhyehköt, mutta osin jyrkät mäentöppyrät. Päivän puolivälissä lounastamme Hossan Luontokeskuksessa, jonka jälkeen valittavana on lyhempi ja pidempi reittivaihtoehto takaisin majapaikkaamme. Perillä Rajakartanossa meitä odottavat jo tutut rutiinit sekä viimeinen yhteinen ilta uusien tuttavuuksiemme seurassa. 

Päivä 7. Kotimatka

Aamiainen ja kuljetus (1 h) Kuusamoon. 

Tähän ohjelmaan kuuluu

 • 6 yön majoitus 2–4 hengen huoneissa 
 • 6 x aamiainen, 4 x retkilounas ja 1 x lounas, 6 x päivällinen (saapumispäivänä iltapala, jos tulo myöhään), 5 x iltapäiväkahvi/tee ja pienen välipalan kera
 • Hiihto-oppaan palvelut
 • Latua tekevän ja lounaat valmistavan moottorikelkkaoppaan palvelut (päivät 2–5)
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
 • 5 x iltasauna, 2 x avantouinti
 • Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet

Tarvitset mukaan

 • sään mukainen ulkoiluvaatetus
 • rento vapaa-ajan vaatetus
 • päiväreppu (n. 15-20 l)
 • termospullo
 • otsalamppu
 • hiihtovälineet

Kattava varustelista lähetetään varauksen jälkeen.

Hyvä tietää

KESTO
7 päivää / 6 yötä

TAKUULÄHDÖT
22.02.–28.02.2025
01.03.–07.03.2025
08.03.–14.03.2025

Muut lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan. Kausi 1.2.-5.4.

HINTA
1200 €

Välinevuokraus 70 €

RYHMÄKOKO
Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max. 12 hlöä.

PERUSASIOITA VAELLUKSESTA

 • Päivittäinen hiihtomatka on 25–43 km, johon kuluu aikaa 5–8 tuntia, sisältäen tauot.
 • Vaellus soveltuu osallistujalle, jolla on hyvä fyysinen kunto ja ainakin satunnaista kokemusta vastaavista päivämatkoista hiihtäen.
 • Latu tehdään moottorikelkan perässä vedettävällä latuhöylällä. Hiihtäminen tapahtuu perinteisellä tyylillä.
 • Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla, joten päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
 • Järjestäjän puolesta käytettävissä on voiteita ym. tarvikkeita voiteluun.
 • Takuulähdöillä ryhmät ovat kansainvälisiä. 
 • Karkean reittikartan näet täältä.

MAJOITUS
Majoittuminen tapahtuu pääsääntöisesti 2-3 -hengen huoneissa, joskus harvoin 4-hengen huoneitakin voidaan käyttää. Pariskunnille varataan oma kahden hengen huone. Yhden hengen huoneita ei ole varattavissa. Useimmissa majapaikoissa wc:t ja suihkut käytävällä, vain 1. ja 2. päivänä käytettävissä myös huoneita omalla kylpyhuoneella.

MATKUSTUS
Hintaan sisältyy kuljetus Kuusamosta ensimmäiseen majoitukseen sekä matkan päätteeksi takaisin Kuusamoon. Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus suuntaansa. Tarkista aikataulut ennen lentojen varaamista! 

Saapuminen lentäen
Kuljetus Kuusamon lentokentältä järjestetään Finnairin lennolta AY487 (saapuminen n. klo 21-22).

Paluu lentäen
Kuljetus Kuusamon lentokentälle järjestetään Finnairin lennolle AY486 (lähtö n. klo 11-13.30)

Bussi / juna / oma auto
Bussilla saapuminen Kuusamoon on myös mahdollista, mikäli aikataulut sopivat kuljetuksiimme. 
Omalla autolla on kätevintä tulla matkan päätepisteeseen Hossaan, josta lentokenttäbussi voi poimia kyytiin matkalla Martinselkoseen. Matkan päätteeksi auto on odottamassa Hossassa.

Huom.
Matkanjärjestäjä ei vastaa matkapakettiin sisältymättömistä järjestelyistä, kuten lento- tai junamatkojen toteutumisesta. Jos esim. lennon tai bussin myöhästymisten vuoksi on tarvetta järjestää ylimääräisiä kuljetuksia ensimmäiseen majapaikkaan, kustannukset jäävät asiakkaan vastuulle.

MAKSAMINEN
Varausmaksu: Varauksen yhteydessä veloitetaan 15% varausmaksu.
Loppumaksu: Loppumaksu erääntyy 14 vrk ennen matkaa. Lasku loppumaksua varten lähetetään sähköpostilla varauksen jälkeen.

HUOMIOITA

 • Matkustajia suositellaan ottamaan matkavakuutus.
 • Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
 • Pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin lumi- ja/tai sääolosuhteiden vuoksi tai jos ryhmäkoko on alle 4 henkeä.
Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Upitrek

Varaa nyt

Wild Taiga summer