Facebook pixel

Upitrek

Kalevala Hiihto

Hinta / henkilö alkaen

1050 €

Saatavuus

Talvi

Ohjelman kuvaus

5 hiihtopäivän ja n. 150 km mittainen Kalevala hiihto kulkee Venäjän rajan pinnassa useista eri luonnonsuojelualueista muodostuvan Kalevalapuiston alueella sekä Hossan kansallispuistossa. Näillä "selkosilla" harvoin kohtaa vastaantulijoita ja pääsemmekin nauttimaan rikkomattomasta luonnonrauhasta ja hiljaisuudesta sekä lumenpeittämistä kauniista erämaamaisemista.

Hiihdettävä päivämatka on keskimäärin 30 km ja matkaa taitetaan perinteisellä tyylillä. Päivän puolivälissä tankkaamme energiavarastoja oppaan valmistamalla nuotiolounaalla. Hiihtopäivien päätteeksi rentoudumme pienissä viihtyisissä majapaikoissa, missä illan kruunaavat kuumat löylyt saunassa sekä paikalliset, maistuvat päivällisherkut.

Helmi-maaliskuun takuulähdöt toteutuvat ilman minimiosallistujamäärää ja soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville. 

Matkan kohokohdat

 • Rajaseudun erämääluonto
 • Pienet majapaikat
 • Vaelluskokemus helposti ja huolettomasti oppaan johdolla

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Saapuminen

Saapuminen Kuusamoon, josta noin 2 tunnin bussikuljetus itärajan pinnassa sijaitsevaan Martinselkosen Eräkeskukseen. Majoittuminen, päivällinen ja infoa viikon ohjelmasta.  

Päivä 2. Päiväretki Martinselkosesta 25 km

Aamiaisen jälkeen lähdemme hiihtelemään kohti Venäjän rajaa. Seurailemme rajavyöhykkeen keltaisia merkkipaaluja pariin otteeseen pitäen mielessä, että vyöhykkeelle meneminen on tiukasti kielletty. Lounasta nautimme Särkän autiotuvalla. Iltapäivällä hiihdämme rengasreitin päätökseen ja palaamme Martinselkoseen, missä saunan lämpö ja maittava päivällinen auttavat palautumaan päivän rasituksista.  

Päivä 3. Martinselkonen-Arola 30 km

Toinen hiihtopäivä kulkee Martinselkosen luonnonsuojelualueella halki lumipeitteisten soiden ja pienten järvien. Näillä selkosilla todennäköisyys törmätä vastaantulijaan on häviävän pieni, sen sijaan ladun poikki kulkevat niin porot, hirvet, ilvekset kuin ahmatkin. Eläimiä tosin onnistuu harvoin näkemään, jälkiä kylläkin. Iltapäivällä saavumme Arolan tilalle, jossa päivän kruunaa talon emäntien paikallisista raaka-aineista loihtima herkullinen päivällinen.  

Päivä 4. Päiväretki Arolasta 27 km

Tänään hiihdämme ympyräreitin Arolasta käsin suuntana Teerilammen autiotupa, missä meitä odottelevat oppaan valmistama kuuma keitto ja jälkiruokakahvit. Iltapäivällä palaamme toiseksi yöksi Arolaan nauttimaan paikan leppoisasta tunnelmasta ja isäntäväen mielenkiintoisista tarinoista rajaseudun elämästä. 

Päivä 5. Arola–Rajakartano 42 km

Heitämme hyvästit Arolan väelle ja suuntamme kohti pohjoista rajavyöhykettä seuraillen. Lounastauon vietämme vanhassa hirsitalossa Kovavaaran laella. Pisin hiihtopäivämme päättyy Hossaan, missä majoitumme entisellä rajavartioasemalla toimivassa Rajakartanon majatalossa. Sauna lämpiää luonnollisesti tänäänkin ja halukkaat pääsevät pulahtamaan avantoon.

Päivä 6. Rajakartano–Jatkonsalmi 30 km

Viimeinen hiihtopäivämme kiertelee Hossan kansallispuiston laduilla. Hossan luontoa hallitsevat upeat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Päivän puolivälissä lounastamme Hossan Luontokeskuksessa. Viimeisen yön majapaikkamme on kansallispuiston alueella Jatkonjärven rannalla sijaitseva viihtyisä Jatkonsalmen kämppä. Illalla vierailemme kylän porotilalla, missä pääsemme tutustumaan nykypäivän poronhoitoon ja syömme myös viimeisen yhteisen päivällisen.

Päivä 7. Kotimatka

Aamiainen ja kuljetus (1 h) Kuusamoon. 

Tähän ohjelmaan kuuluu

 • 6 yön majoitus 2–4 hengen huoneissa, wc:t ja suihkut käytävällä (1. ja 2. päivänä käytettävissä muutamia huoneita omin mukavuuksin). 
 • 6 x aamiainen, 4 x retkilounas ja 1 x lounas, 6 x päivällinen, 5 x iltapäiväkahvi/tee ja pieni välipala
 • Hiihto-oppaan palvelut
 • Latua tekevän ja lounaat valmistavan moottorikelkkaoppaan palvelut (päivät 2–5)
 • Matkatavarakuljetus majapaikkojen välillä
 • Lentokenttäkuljetukset (1 kuljetus/ryhmä/suunta) 
 • 5 x sauna, 1-2 x avantouinti
 • Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet

Tarvitset mukaan

 • sään mukainen ulkoiluvaatetus
 • rento vapaa-ajan vaatetus
 • hiihtovälineet
 • päiväreppu (n. 15-20 l)
 • termospullo
 • otsalamppu

Kattava varustelista lähetetään varauksen jälkeen. 

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Upitrek

Varaa nyt

Wild Taiga summer