Facebook pixel

Upitrek

Itärajan hiihtovaellus

Hinta / henkilö alkaen

1040 €

Saatavuus

Talvi

Ohjelman kuvaus

Tämä opastettu ja huollettu hiihtovaellus hiihdellään Hossan kansallispuistossa ja Kainuun asumattomissa korpimaisemissa aivan Venäjän rajan läheisyydessä. Reitin varrella kohtaat elävästi karun kauniin erämaaluonnon ja sen käsin kosketeltavan hiljaisuuden. Matkaa taitetaan mukavan pienessä kansainvälisessä ryhmässä ammattitaitoisen oppaan johdolla. Hiihdettävä reitti on maastoltaan pääosin melko tasaista ja helppoa hiihtää, joten keskivertokuntoilijakin taittaa päivämatkat helposti.

Hiihto tapahtuu perinteisellä tyylillä moottorikelkalla vedettyä latu-uraa pitkin. Hiihtopäivän puolivälissä nautitaan oppaan valmistama ja tarjoilema retkilounas nuotion ympärillä. Illalla saunotaan, syödään ja rupatellaan mukavassa seurassa, yöt nukutaan ”lakanoiden välissä”  pienissä perheiden pyörittämissä majapaikoissa.

Helmi-maaliskuun takuulähdöt toteutuvat ilman minimiosallistujamäärää, ja ne soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville. Vaelluksia järjestetään myös ryhmille sopimuksen mukaan.

Matkan kohokohdat

 • Rajaseudun erämaaluonto
 • Nuotiolounaat ja iltasaunat
 • Hossan kansallispuisto
 • Pienet, persoonalliset majapaikat

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Saapuminen

Saapuminen Kuusamon lentokentälle ja bussikuljetus (1 h) Hossaan. Majoittuminen Hossanjärven rannalle Rajakartanon majataloon, jonka tiloissa toimi ennen muinoin rajavartioasema. Iltapala ja infoa viikon ohjelmasta.  

Päivä 2. Päiväretki Hossassa 17 km

Hiihtovaelluksemme alkaa Hossan kansallispuiston hoidetuilla laduilla. Alueen luontoa hallitsevat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Ensimmäiseen hiihtopäivään mukavasti haastetta tuovat lukuisat jyrkähköt ”kinkamat” ylös ja alas, sen sijaan pitkiä uuvuttavia nousuja ei reitillä ole. Lounaan syömme kansallispuiston opastuskeskuksessa, missä voimme myös katsoa lyhyen animaation Hossan ja rajaseudun elämästä viimeisen 10000 vuoden aikana. Hiihtopäivän päätteeksi Rajakartanossa odottaa lämmin sauna ja avannossakin on mahdollista pulahtaa. Illalla vierailemme kylän porotilalla, jossa nautimme maittavan päivällisen ja tutustumme nykypäivän poronhoitoon.

Päivä 3. Päiväretki Martinselkosessa 17 km

Aamupalan jälkeen autokuljetus (45 min) Martinselkosen Eräkeskukseen, jossa majoitumme seuraavat kaksi yötä. Päivän hiihtoreitti vie kohti pohjoista Martinselkosen luonnonsuojelualueelle, jossa hiihtelemme halki lumipeitteisten soiden ja pienten järvien. Lounastauon kuumine keittoineen ja nokipannukahveineen vietämme Teerilammen autiotuvalla, josta matka jatkuu hetkeksi Venäjän rajavyöhykkeen reunalle ennen paluuta Martinselkoseen.

Päivä 4. Päiväretki Martinselkosessa 23 km

Tämän päivän ympyrälenkkimme suuntautuu Martinselkosesta etelään. Näillä selkosilla todennäköisyys törmätä vastaantulijaan on häviävän pieni. Sen sijaan ladun poikki kulkevat niin porot, hirvet, ilvekset kuin ahmatkin. Tosin eläimiä onnistuu harvoin näkemään, jälkiä kylläkin. 

Päivä 5. Martinselkosen Eräkeskus - Arola 22 km

Aika pakata tavarat ja sanoa hyvästit Martinselkosen isäntäväelle. Tänään reittimme vie halki luonnonsuojelualueen avosoiden ja kuusimetsien. Talvinen luonto ympärillämme kuiskii hiljaisuuttaan; rauhallisuus on lähes mykistävää. Lounastauon vietämme jälleen tulilla ja energiatäydennyksen jälkeen sujuttelemme viimeiset kilometrit majapaikkaamme Arolaan. Illan ohjelmassa tutut kuviot – sauna, mukavaa seurustelua ja talon emäntien paikallisista raaka-aineista loihtima herkullinen päivällinen, joka tarjoillaan viihtyisässä hirsipirtissä.   

Päivä 6. Päiväretki Arolasta 20 km

Tänään hiihdämme ympyräreitin Arolasta käsin suuntana Martinjoen laavu. Iltapäivällä palaamme toiseksi yöksi Arolaan nauttimaan paikan leppoisasta tunnelmasta ja isäntäväen mielenkiintoisista tarinoista elämästä rajaseudulla.  

Päivä 7. Kotimatka

Aamiainen ja kuljetus Kuusamon lentokentälle.

Tähän ohjelmaan kuuluu

 • Majoitus 2–4 hengen huoneissa, wc ja suihkut käytävällä. 3. ja 4. päivänä käytettävissä myös huoneita, joissa mukavuudet huoneessa.
 • 6 x aamiainen, 4 x retkilounas, 1 x lounas, 5 x päivällinen, tulopäivän iltapala, 4 x iltapäiväkahvi/tee pienen välipalan kera majapaikkaan saavuttaessa
 • Hiihto-oppaan palvelut
 • Moottorikelkkaopas, joka tekee ladun ja valmistaa retkilounaat (päivät 3–6)
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
 • 5 x iltasauna, 1-2 x avantouinti
 • Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet

Tarvitset mukaan

 • sään mukainen ulkoiluvaatetus
 • rento vapaa-ajan vaatetus
 • hiihtovälineet
 • päiväreppu (n. 15-20 l)
 • termospullo
 • otsalamppu

Kattava varustelista lähetetään varauksen jälkeen. 

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Upitrek

Varaa nyt

Wild Taiga summer