Ahma

Ahma (Gulo gulo) on suurin Suomessa tavattava näätäeläin, hieman mäyrää suurempi nisäkäs. Suomen ahmakanta on kooltaan noin 150 yksilöä. Suurin osa ahmoista elää Pohjois- ja Itä-Suomen erämaisissa osissa.

Ahman pituus häntä mukaan lukien on 85-105 cm ja paino 8-28 kg. Uros on naarasta kookkaampi. Yleisväriltään ahma on tummanruskea. Kyljissä ahmalla on ruskeat tai kellertävät poikittaisjuovat. Ahma on suhteellisen hidas kulkija, mutta hitauden se korvaa kestävyydellään. Ahma on myös hyvä kiipeilemään puissa.

Luonteeltaan ahma on vaeltelija. Uroksen elinpiiri voi olla useita tuhansia neliökilometrejä ja naaraankin elinpiiri voi olla satoja neliökilometrejä. Ahma on aktiivinen ympäri vuoden. Lumessa ahma pystyy liikkumaan suurten tassujensa ansiosta erittäin hyvin.
Ahman kiima-aika on kesä-heinäkuussa ja poikaset syntyvät seuraavana talvena maalis-huhtikuussa lumeen kaivettuun pesään. Poikasia syntyy 2-4 kappaletta. Emo ja poikaset pysyvät yhdessä seuraavaan syksyyn asti, mutta joskus poikaset seuraavat emoaan seuraavien poikasten syntymään asti.

Ravintona ahma käyttää pääasiassa raatoja, mutta tarvittaessa se saalistaa myös itse. Tärkeimmät saaliseläimet ovat poro ja metsäpeura. Saalistaminen on ahmalle kuitenkin vaikeaa. Sopivissa lumiolosuhteissa ahma voi kuitenkin näätäeläinten tapaan saalistaa kerralla useimpia poroja tai metsäpeuroja. Pääsääntöisesti ahma liikkuu öisin ja hämärässä, ja sitä pääsee näkemään luonnossa erittäin harvoin.

Palvelut

Ahman katselu ja valokuvaus

Taiga Spirit, nature and wildlife experiences

Sinulla on mahdollisuus nähdä ja kuvata ahma, jokin muu eläin tai lintu piilokojusta.

Hinta / hlö alk.

80 €

Ahman kuvaus Viiksimossa

Boreal Wildlife Centre

Boreal Wildlife Centren petokuvauskojut sijaitsevat Kuhmo Viiksimossa. Ahmaa pääsee kuvaamaan noin muutaman yönä viikossa.

Hinta / hlö alk.

150 €