Facebook pixel

Neljän maakunnan ruokakiertomatka palkittiin Helsingissä

30.11.2023

Ruokamatkailufestivaaleilla Helsingissä 30.11.2023 palkittiin kunniamaininnalla ruokakiertomatka, jonka on paketoinut yksi matkatoimistoistamme, Äksyt Ämmät Oy. Ruokamatkailukilpailun ammattilaissarjaan osallistui 46 tasokasta tuotetta eri puolilta Suomea. Finaalissa oli mukana myös Hiljaisen Kansan Niittykahvila.

Haaga-Helian koordinoiman Hungry for Finland -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Tänä vuonna erityistavoitteena oli saada mukaan kilpailuun vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia ruokamatkailutuotteita. Hungry for Finland -kilpailun voitti kaksi ruokamatkailutuotetta kokonaisuutena: Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuma Naantalista.

Ammattilaisraadin perusteluissa todetaan, että ruokamatkailun kansallisella tasolla on pitkään kannustettu yrittäjien väliseen yhteistyöhön, ylimaakunnallisiin reitteihin ja paketoituihin kokonaisuuksiin. Kunniamaininta sopii erinomaisesti edellä mainittuihin kehittämisen painopisteisiin. Tämä palkittava tuote on ruokamatkailureitti, jossa vieraillaan neljässä eri maakunnassa. Erityismainintana kilpailuraati nostaa esille tuotteen soveltuvuuden kansainväliselle asiakkaalle ja onnistuneen paketoinnin.

Reitillä vieraillaan Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa monipuolissa ruokamatkailukohteissa 7 päivän aikana. Tässä tuotteessa matkailija voi osallistua ja oppia vastuullisesti: reitillä tutustutaan eri maakuntien erityisyyksiin ja parhaisiin makuihin. Mukana on mm. kokkikoulua, panimovierailua, tutustumista Kalevalan perinteisiin, kauppahallikäyntiä, luostariviinejä jne. Matka kokoaa yhteen tarjontaa Järvi-Suomesta Lappiin kokijan lautaselle ja lasiin.

– Kilpailun arvioinnissa kiinnitetään huomiota erityisesti asiakaslähtöisyyteen ja elämyksellisyyteen. Raati arvostaa myös paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämistä sekä vastuullisuutta ja liiketoiminnallisuutta. Lisäksi kilpailussa arvioidaan verkostoitumista, digitaalisuutta sekä myynti- ja markkinointikanavien monipuolista hyödyntämistä, kertoo Adamsson.

– Tänä vuonna ilahduttaa, että mukana on kansainvälisille markkinoillekin suunnattuja paketoituja, monipuolisia kiertomatkatuotteita. Lisäksi jopa kymmenellä yrityksellä on Sustainable Travel Finland -merkki. Myös merkittävä osa osallistujista on suuntaamassa tälle matkailun vastuullisuuspolulle, kertoo kilpailun arviointiraatiin kuuluva kehittämispäällikkö Terhi Hook Visit Finlandista.

Ruokakiertomatkan tuotekehitystyötä tehtiin matkailuyhdistys Idän Taigalla käynnissä olevan Kiertomatkoilla uusiin tuuliin -hankkeen puitteissa. Se on osa Uudistavaa vetovoimaa matkailuun – Arctic Lakeland Kainuu -suurhanketta. Hankkeessa tuotteistetaan ja markkinoidaan uusia, etenkin maakuntarajat ylittäviä Wild Taigan kiertomatkatuotteita kolmen vuoden ajan. Matkatoimisto Äksyt Ämmät Oy on Idän Taiga ry:n jäsen.

Wild Taiga summer