Facebook pixel

MUSIIKKIJUHLA SOMMELON 15-VUOTISJUHLA LÄHESTYY

11.6.2021

Kainuun festivaalikesä pääsee kunnolla vauhtiin heinäkuun alussa, kun Musiikkijuhla Sommelo alkaa. Koronan vuoksi tapahtumaa on jouduttu rajaamaan, mutta nyt odotamme, että viimeisetkin uhkapilvet väistyvät, ja yleisöllä on mahdollisuus tulla suurella joukolla Kuhmon torille Sommelon avajaisiin 1.7. klo 9.00.

Sommelon ohjelmassa tapahtuu jo maanantaina 28.6., kun Kuhmotalolla on Suomi soi konserttisarjaan kuuluva tilaisuus, jossa Sommelo ja erityisesti kainuulainen kansanmusiikki esittäytyvät. Mukana konsertissa ovat mm. Eero Määttä Kajaanista, Teuvo Piirainen Sotkamosta ja Pekka HuttuHiltunen Kuhmosta, todennäköisesti muitakin kainuulaisia kansanmuusikkoja. Yhteislaulutilaisuudesta jouduttiin valitettavasti luopumaan, koska AVI:n ohjeiden mukaan yhteislaulua tulisi vielä tässä vaiheessa välttää.

Tiistaina 29.6. on Suomussalmen Vuokissa, Rimpilän koululla Sommelon ja Vienan Reitti ry:n yhteistyönä järjestettävä konsertti, jossa esiintyy Marjo Smolanderin ja Pauliina Kauppilan duo Zäpämmät.

Sommelon perinteiset avajaiset, joissa on ollut torin täydeltä yleisöä, on tänä vuonna torstaina 1.7.klo 9.00. Ohjelmassa on katsaus ja makupaloja kesän Sommelon ohjelmasta. Esillä ovat ainakin harmonikka ja kantele, runolaulu ja Venäjä. Toivomus on, että hyvän sään vallitessa saamme festivaalin iloisesti ja kunnolla avattua ja juhlavuoden käyntiin. Jos sataa, siirrymme Kuhmotalon aulatiloihin.

Torstai on runolaulun päivä. Avajaisten jälkeen klo 12 on seminaari, jossa esitelmän pitää runolaulaja ja Musiikin tohtori Outi Pulkkinen. Hän puhuu tavoitteesta saada runolaulu takaisin muistinvaraiseksi ilmaisumuodoksi. Runolauluteema jatkuu myös myöhemmissä torstain konserteissa, monipuolisesti. Kansanmusiikin legenda Heikki Laitinenesittää runolaulua Kalevalasta Juminkeossa tapahtuvassa konsertissa klo 17.30, ja päivän pääkonsertissa klo 19.00 esiintyy runolauluun erikoistunut, musiikin ammattilaisista koostuva ääniteatteri IkiTurso. Sen konsertin aiheena on Hiiden hirvi ja Karhun morsian. Esitys pureutuu suomalaisen mytologian syvimpiin juuriin.

Illan päättää runolauluklubi, ja esityksen nimi on ytimekkäästi Sakari Kukko & Meissä Niang. Maailmamusiikin kainuulainen suurmies ja hänen afrikkalaistaustainen kollegansa esittävät konserttikokonaisuuden, jossa ideana on osoittaa, että voimme oppia maahanmuuttajilta monia asioita, kuten sosiaalisuutta, positiivista elämänasennetta, tanssia ja laulua. Duon ohjelmisto käsittää myös puhtaastiafrikkalaista musiikkia.

Perjantaina toteutuu laulun sanoin, minä soitan harmonikkaa.. voisin viettää, juhlapäivääjne. Aamulla aloitamme tuttuun tapaan torilta, päivällä on ansiokas seminaari jossa on tutkija Marko Tikan alustus suomalaisten harmonikansoittajien ohjelmistosta 19101930luvuilla. Samassa seminaarissa Pekka HuttuHiltunen haastattelee Johanna Juholaa, yhtä kaikkein kirkkaimmista suomalaista harmonikkataiteilijoistamme tänä päivänä.

Illalla on vielä Sommelon juhlakonsertti klo 19.00 alkaen. Siellä Johanna Juhola esittää ylistetyn Imaginary Friends konserttikokonaisuuden. Runolauluklubi jatkaa vielä Kajaanin harmonikkakerhon vetämänä illan jo hämärtyessä.

Lauantaina 3.7. esittäytyy venäläinen musiikki toritilaisuudesta alkaen. Koska koronan vuoksi emme pääse rajan ylitse kumpaankaan suuntaan, esiintyjinä ovat suomessa asuvat muusikot. Kaikkien tuntema Arto Rinne on päivän ohjelmissa mukana sekä soolona että yhtyeineen. Myös muita venäläisiä esiintyjiä on päivän mittaan.

Venäjäpäivän erikoisuus on virtuaalinen yhteys Karjalan tasavaltaan. Jo aamulla torilla on virtuaalinen esitys, seminaarissa on kaksi onlineesitystä Petroskoista, ja klo 19.00 alkavassa Venäjäillassa on suora yhteys Kizhin saarelle, jossa konsertti nähdään saman aikaisesti. Myös lauantaiilta päättyy runolauluklubiin, jossa on luvassa venäläistä laulua.

Sunnuntaina 4.7. Sommelo tekee kulttuurimatkan Vienan Karjalaan. Tällä kertaa se suuntautuu Suomen puoleisiin vienankarjalaisiin kyliin, ja sisältää monta mielenkiintoista osuutta. Vieraillaan kuuluisalla Kultalähteellä, kantelekonsertti kuullaan Uljaskan Pirtissä, käydään tutustumassa Kuivajärvellä sijaitsevaan tsasounaan ja viimeinen konsertti on Hietajärven perinnetalossa.

Sommelossa noudatetaan luonnollisesti koronasta johtuvia, heinäkuun alussa voimassa olevia ohjeita ja menettelytapoja. Pyritään siis välttämään tarpeettomia lähikontakteja, pestään käsiä, pidetään maskeja konserteissaja noudatetaan osallistujarajoituksiaja muitakin ohjeita.

Lisätietoja Pekka HuttuHiltunen, puh. 040 1798600.

Ohjelma www.sommelo.net

Pitkästä aikaa kunnon konserttiin!

Kuva: Johanna Juholan Imaginary Friends on toteutumassa Sommelon 15vuotisjuhlassa perjantaina 2.7. klo 19.00.

Wild Taiga summer