Facebook pixel

MUSIIKKIJUHLA SOMMELO VALMISTAUTUU 15-VUOTISJUHLAANSA ENSI KESÄNÄ

26.3.2021

Kainuussa ja Vienan Karjalassa kesä-heinäkuun vaihteessa toteutuva Musiikkijuhla Sommelo pyrkii toteuttamaan tänä vuonna 15-vuotisjuhlansa, joka viime kesältä jäi pitämättä. Toivottavasti nyt onnistuu! Ohjelmassa on viisieri teemaa. Järjestäjät lähtevät siitä, että kun hoidamme nykyiset rajoitukset mallikkaasti, saamme kevään aikana koronan aisoihin. Ja, pitkästä aikaa, Juhannuksen jälkeen, on hyvälähteä viettämään kesäjuhlaa kauniiseen Kainuuseen!

OHJELMASTA ON TULOSSA MONIPUOLINEN

Korona vaikuttaa ohjemaan valintaan. Juhlaan on kutsuttu taiteilijoita ja esiintyjiä myös Afrikka-ja Venäjä-teemoihin liittyen, mutta he kaikki ovat Suomessa asuvia muusikkoja. Samoin, perinteinen Vienan Karjalan osuus on muuttanut muotoaan. Nyt ei mennä rajan ylitse, vaan Suomen puoleiseen Vienan Karjalaan, eli Kuhmossa sijaitsevaan Rimmin kylään, ja Suomussalmen Kuivajärvelle ja Hietajärvelle. Meillä on näilläkin eväillä siis kaikki elementit koossa, eikä tasosta ole tarvinnut tinkiä!

Mukana on kansainvälisen luokan taiteilijoita. Afrikkalaista musiikkia edustavat mm. The Mpondas Family Band, Cheick Cissokho, Sakari Kukko & Meissa Niang. Runolaulua esittävät mm. ääniteatteri Iki-Turso, Heikki Laitinen sekä nuorista kansanmusiikin ammattilaisista koostuva Hyvä trio. Kanteleessa kuulemme mm. legendaarista Kantele-yhtyettäKarjalan tasavallasta, virtuaalisesti, sekä Hanna Ryynästäja Eva Väljaotsia. Venäjä-teemassa on mukana mm. Kizhin museosaaren etnomusiikin ryhmä, Suomeen muuttanut Arto Rinne, sekä muitakin virtuaaliesityksiä. Harmonikka-teemaa toteutetaan yhteistyössä Suomen harmonikkaliiton kanssa, ja teema sisältää mm. Johanna Juholan Imaginary Friends-konsertin, joka onkin Sommelon virallinen 15-vuotisjuhlakonsertti! Kainuun omia kansanmuusikkoja on mukana myös, mm. Kajaanin ja Sotkamon harmonikkakerhot, Kuhmon kesämuusikot sekä muita kainuulaisia muusikkoja.

Sommelo 2021 sisältää perinteiseen tapaan myös koulutusta ja teemoihin liittyviä seminaareja. Juhlavuoden huipentumana on tavanomaisesta hieman poikkeava kulttuurimatka Vienan Karjalaan.

Koronan vuoksi matka toteutetaan kokonaan Suomen puolella, mutta sisällöltään se on siitä huolimatta erityisen merkityksellinen. Matka nimittäin suuntautuu sunnuntaina ensiksi Rimmin kylään, kuuluisan Uljaskan Pirttiin, jossa on matkan ensimmäinen konsertti. Sieltä matka jatkuu Kuivajärvelle, jossa tutustumme kylän tsasounaan. Mahdollisesti siihen osuuteen liittyy myös konsertti. Viimeisenä kohteena on Hietajärven perinnetalo, jossa on Jussi Huoviselle omistettu konsertti.

Seuraa ohjelman valmistumista www.sommelo.net

Lippujen ennakkomyynti Kuhmo-talon toimistosta, 08 61555451 tai www.lippu.fi

Tiedustelut sommelo@runolaulu.fi

Wild Taiga summer