Facebook pixel

Kuhmossa kohotaan lentoon juuria unohtamatta

12.1.2023

Kuhmon Kamarimusiikki uudistuu ensi kesänä monin tavoin. Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa. Heidän kädenjälkensä näkyy lajien kirjossa, säveltäjävieraiden ja ensiesitysten määrässä ja uusissa kiinnostavissa esiintyjissä. Perinteiset kamarimusiikkiklassikot muodostavat kuitenkin edelleen festivaalin rungon.

 

Festivaali alkaa sunnuntaina 9. heinäkuuta ja päättyy lauantaina 22. heinäkuuta. Konsertteja on yhteensä 60 ja niissä esiintyy sata kotimaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa.

 

Kuhmon Kamarimusiikin 2023 otsikko ”Juuret ja siivet” on peräisin yhden viime kesän konsertin nimestä. ”Mitä pidemmälle tulevan kesän ohjelmistosuunnittelumme eteni, sitä voimakkaammin tunsimme tämän sanaparin voiman visioimassamme kokonaisuudessa”, Minna Pensola ja Antti Tikkanen kertovat.

 

Siivet kohottavat korkeuksiin katsomaan uusia näköaloja, juuret taas sitovat ohjelman vuosikymmenien festivaaliperinteeseen. ”Tämän tukirihmaston turvin siipien levittely on innostavaa ja niiden kantokyky kutsuva heti ensimmäisistä lentoyrityksistä lähtien. Kärkiväli ulottuu laajalle ja sen alle mahtuu arvaamattomia yhteyksiä laidoilta ytimeen ja takaisin.”

Kun Kuhmon kaupunki vielä valittiin vuoden 2023 suomalais-ugrilaiseksi kulttuuripääkaupungiksi, juuret tulivat entistä ajankohtaisemmiksi.

 

Useita kantaesityksiä

 

Juuret ja siivet kohtaavat heti avauskonsertissa 9.7. Ensimmäisensä teoksena on Kelly-Marie Murphyn pianotrio, jossa pyydetään Feeniks-linnun siipiä, ja heti sen jälkeen mennään syvälle juuriin Ilona Korhosen esittäessä runonlaulua. Festivaali etenee totuttuun tapaan neljän konsertin päivävauhdilla. Kun Venetsialle omistettu lauantai 22.7. on takana, on festivaalilla kuultu 60 konserttia. Niiden lisäksi on oppilaskonsertteja ja taiteilijatapaamisia.

 

Heti ensimmäisenä päivänä kuullaan yksi Kamarimusiikin kiinnostavista kantaesityksistä. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama kamariooppera Trapped Butterfly kertoo Madama Butterflyn tarinaa uudesta näkökulmasta. Teos on yhteistilaus Rauma Festivon, Meidän Festivaalin ja Kuhmon Kamarimusiikin kesken. Tiistaina 18.7. on vuorossa toinen odotettu uutuus, kun Outi Tarkiaisen kvintetto basettiklarinetille ja jousikvartetille saa ensiesityksensä. Tarkiaiselta kuullaan maanantaina 17.7. myös toinen kantaesitys, teos Judith Shakespearen tappio. Se pohjautuu aariaan Tarkiaisen 2022 kantaesityksensä saaneesta oopperasta A Room of One’s Own.

 

Torstaina 13.7. esitetään englantilaisen Charlotte Brayn teos Ungrievable Lives, joka on Kuhmon Kamarimusiikin, Wigmore Hallin, Elbphilharmonien ja Santa Fe Chamber Music Festivalin yhteistilaus. Teos kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

 

Ohjelmassa on myös perinteisiä kamarimusiikkiteoksia Brahmsilta, Beethovenilta, Schubertilta ja muilta klassikoilta. Joka vuosi kuultavaa Forelli-kvintettoakaan ei ole unohdettu, se kuullaan torstaina 20.7. Tällä kertaa klassikot on mahdollista kuulla uudessa valossa, sillä ne saavat rinnalleen nykysäveltäjien teoksia.

 

Monimuotoisuutta

 

Taiteilijoita festivaalilla esiintyy ensi kesänä 100. Kuhmoon ovat tulossa muiden muassa yleisön suosikkiyhtyeet Kamus-, Meta4- ja Danel-kvartetit sekä Storioni-trio. Tuttujen taiteilijoiden joukossa ovat mm. pianistit Heini Kärkkäinen ja Olli Mustonen, viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland, John Storgårds ja Elina Vähälä, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Maja Bogdanović, Tuomas Lehto ja Senja Rummukainen, huilisti Janne Thomsen, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist ja laulajat Marjukka Tepponen, Mari Palo, Tuuli Lindeberg ja Virpi Räisänen. Uusia tuttavuuksia ovat mm. Castalian-jousikvartetti, barokkiyhtye Scherzi Musicali sekä nokkahuilisti Erik Bosgraaf ja pianisti Silke Avenhaus.

 

Festivaalin säveltäjävieraita ovat Outi Tarkiainen ja englantilainen Charlotte Bray. Myös eri musiikkityylit kohtaavat Kuhmossa, sillä vieraina ovat mm. Marzi Nyman ja Iiro Rantala. Kansanmusiikkiakin on tarjolla Hardanger-viulusta suomalaiseen perinteeseen, jota esittävät laulajat Vilma Jää ja Ilona Korhonen. Lauantaina 15.7. luvassa on myös iskelmää, kun kuningasbasso Matti Salminen palaa juurilleen.

 

Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali

 

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja suurin kamarimusiikkifestivaali. Festivaali soi tulevana kesänä jo 53. kerran.

 

Festivaalin budjetti vuodelle 2023 on 910.000 euroa. Lipputuloja osuus budjetista on yli 50 %. Festivaalia tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki. Suomen Kulttuurirahastolta on saatu tuki sävellystilaisuuksiin.

 

Yritysyhteistyön kumppaneita ovat partnerit ja ystävät. Vuoden 2023 uusia partnereita ovat OP Kuhmo, OP Kainuu, OP Ylä-Kainuu, OP Paltamo. Ystävä-tason yhteistyökumppaneita ovat F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, No-Pan Auto Oy, Lumme Energia ja Osuuskauppa Maakunta.

 

Lisätietoja:

 

Kuhmon Kamarimusiikki, puh 044 544 5162

kuhmofestival.fi

 

Wild Taiga summer