Facebook pixel

Koronapandemia koettelee Wild Taigan yrityksiä

11.5.2020

Kuva: Ravintola Kultaisen Kukon perustaja Veikko Huovinen

Idän Taiga ry:n jäsenilleen huhtikuussa toteuttaman kyselyn tulokset osoittavat, että koronapandemia vaikuttaa voimakkaasti kuhmolaisten ja suomussalmelaisten matkailuyritysten arkeen ja talouteen. Suurelle osalle Idän Taigan toimijoista kesä on tärkein sesonki, ja pandemian vaikutuksen arvioidaan olevan voimakkain juuri tulevalle kesä- ja heinäkuulle.

Lähes 80 % kyselyyn vastanneista kertoo, että koronatilanteen vuoksi asiakkaat ovat peruneet varauksiaan. Myös uusien varausten määrä on vähentynyt huomattavasti. Yli puolet yrityksistä on joutunut supistamaan aukioloaikojaan tai sulkenut ovensa kokonaan toistaiseksi. Lomautukset koskevat yli kolmasosaa vastaajista, minkä lisäksi kausityöntekijöitä kesäsesongille ei olla pystytty palkkaamaan.

Ulkomaalaisista matkailijoista riippuvaiset yritykset kokevat tilanteen erityisen haastavaksi ja koettavat löytää keinoja, joiden avulla osa menetetystä asiakasvirrasta saataisiin paikattua kotimaisilla matkailijoilla. Matkustusrajoitusten lisäksi epävarmuus Kajaanin lentojen palautumisesta heinäkuussa huolettaa yrityksiä.

”Varauskalenteri on tyhjentynyt heinäkuun loppupuolelle asti. Elokuulle on vielä varauksia, mutta kaikkien ryhmien toteutuminen loppukesästäkin on täysin epävarmaa, kun ei ole tietoa siitä milloin rajat aukeavat, onko lentoyhteyksiä ja jäävätkö karanteenisäännökset voimaan, jos rajat aukeaisivatkin. Ei voida muuta kuin odottaa ja katsoa miten tilanne kehittyy. Joka tapauksessa tämä kesä on aika lailla menetetty”, sanoo Niina Jämsén Upitrek Oy:stä. Yritys järjestää luonto-ohjelmapalveluja, ja sen asiakaskunta on täysin kansainvälistä.

Yli puolet vastaajista kertoo hakeneensa tai aikovansa hakea suoraa rahallista tukea kriisistä selviytyäkseen. Tukien riittävyys kuitenkin mietityttää, ja vaarassa on tulevan kesän lisäksi myös ensi talvi. Yksi koronapandemiasta eniten kärsivistä toimialoista on ravintola-ala.

”Koronatilanne alkoi näkyä ravintolayritysten toiminnassa jo maaliskuussa ja on selvää, että vaikutukset jatkuvat vielä pitkään. Ravintolamme ovat tällä hetkellä suljettuina, minkä lisäksi isojen kesätapahtumien sekä erilaisten juhlatilaisuuksien peruuntuminen laskee liikevaihtoa merkittävästi. Menetetyn myynnin määrä tulee olemaan arviolta vähintään 150 000 euroa”, kertoo Veikko Huovinen, joka on seurannut läheltä poikansa Pekka Huovisen ravintola Kultaisen Kukon ja tilausravintola Vanhan Kurimon toimintaa.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista kertoo kehittelevänsä liiketoimintaansa uusia toimintoja tai virittelevänsä uusia yhteistyökuvioita. Yritykset toivovat yhteisiä markkinointiponnistuksia ja tukea koronakriisissä myös Idän Taigan osalta, kun omat resurssit ovat vähissä.

”Idän Taiga ry tukee kaikin tavoin yrittäjiä. Yhdessä selvitään”, sanoo puheenjohtaja Sari Rusanen. ”Facebookissa ja Instagramissa pyörii yrittäjien, yritysten ja tuotteiden esittely, uutiskirjeissä on ollut VR-materiaalien jakoa, uusi video julkaistiin vasta ja Google-mainoskampanja alkaa kohta. Yhdistys on hakenut myös Kainuun liitolta haussa ollutta erityistukea koronavaikutusten lieventämiseen”, kertoo Rusanen.

Moni yritys on aloittanut erilaiset kehitystoimet, mihin Idän Taiga ry kannustaa myös jäsenyrityksiään. ”Wild Taigan osalta kannustamme mm. Bókunin sähköisen online-järjestelmän käyttöönottoon sekä Sustainable Travel Finland -vastuullisuustyön tekemiseen. Koronan jälkeen kestävän kehityksen mukaiset toimenpiteet korostuvat kuluttajien arvomaailmassa”, kertoo Rusanen.

Idän Taiga ry tekee kyselyn uudestaan kesän jälkeen ja päättää jatkotoimenpiteistä talvikautta varten.

Lisätietoja: Idän Taiga ry/Sari Rusanen, puh. 044 544 5162, sari.rusanen@kuhmofestival.fi

Wild Taiga summer