Facebook pixel

BEAR CENTRE

Karhun kuvaus keväällä (1.4. – 30.4)

Hinta / henkilö
alkaen

159 €

Saatavuus

Kesä

Ohjelman kuvaus

Ensimmäiset karhut saapuvat alueelle yleensä maaliskuun lopulla, viimeistään huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisenä heräävät isot uroskarhut, joiden saapumisaika kojuille riippuu kevään olosuhteista ja kuinka kaukana kojualueesta karhut ovat talvehtineet. Keväällä karhut ovat talven jälkeen hoikempia ja niiden nahka on löysempi, ikään kuin ”pari numeroa liian iso”. Huhtikuun päiväkohtaisia aikatauluja on aikaistettu, koska tällöin karhut voivat tulla aikaisemmin ja näin myös päivänvalon aikaa on enemmän hyödynnettävissä. Kevään olosuhteet voivat vaihdella eri vuosina, kuten lämpötilat, lumen määrä ja sen sulaminen, mutta pääsääntöisesti kevät etenee kuten osioissa kerrotaan. Huhtikuussa kevät etenee vauhdilla ja maisemaa muuttuu nopeasti, varsinkin jos sää on lämmin tai sataa vettä. Kuun alussa on vielä paljon lunta, mutta kuun lopussa voi olla enää vain vähän. Jopa viikon aikana olosuhteissa voi tapahtua suuria muutoksia, kun valo ja lämpö lisääntyvät. Kevään edetessä valoisa aika ja valon määrä lisääntyvät joka päivä useita minuutteja. Lumi heijastaa valoa hyvin, joten kuvaus ei rajoitu vain päivänvalon aikaan vaan kuvausaika on pitempi. Täysikuun aikaan voi selkeällä säällä kuvata jopa läpi yön. Karhujen lisäksi myös ahmat liikkuvat aktiivisesti kojualueella, jossa niitä on mahdollista kuvata koko vuoden ajan. Muuttolinnut saapuvat pääsääntöisesti kuun lopussa, mutta joitain lajeja voi alkaa tulla jo huhtikuun puolen välin jälkeen. Teeren soidinaika ajoittuu huhtikuun lopulle, jolloin teeriä voi joskus päästä kuvaamaan lammen jäällä kojujen edessä, myös niiden ääntelyä voi päästä kuulemaan ympäristöstä aamupuolella yötä auringon noustessa.

Tarkemmat tiedot

Päivä 1. Info karhuista, kuvaamisesta ja kojuista

Info alkaa keskuksen auditoriossa

Aikataulu

Klo 16.00 Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

Klo 08.00 Paluu kojuilta.

Tähän ohjelmaan kuuluu

Eväspaketti kojuun

Karhuyö sisältää eväspaketin, mikä sisältää termospullon ja kuumaa vettä, 0,5 l vesipullon, jogurtin, eväsleivät, teepussit, pikakahvin, sokerin, kahvimaidon. Eväät on pakattu reppuihin, jotka annetaan jokaiselle ennen lähtöä.

Jokainen voi ottaa halutessaan myös omia eväitä mutta muista että alkoholi ja kojuissa tupakointi on kielletty.

Tarvitset mukaan

Lämpötilat

Huhtikuun alussa lämpötilat ovat yöllä -5 ja -20 välillä ja päivällä +5 ja -5 asteen välillä. Huhtikuun lopulla lämpötilat ovat yöllä +5 ja -5 välillä ja päivällä 0 ja +5 asteen välillä.

Valoisuus

Huhtikuun puolivälissä aurinko laskee noin klo 20.40 ja nousee noin klo 5.30. Vaatetus ja varustus

Kojuissa on talvimakuupussit, suositeltavaa on laittaa makuupussi tuolille ja mennä sukkasillaan makuupussin sisälle, näin pysyy paremmin lämpimänä ja pystyy samalla kuvaamaan. Koska ilma on pääasiassa pakkasen puolella, on tärkeää muistaa henkilökohtainen lämmin yleisvaatetus, pipo, lämpimät käsineet, villasukat ja kosteuden kestävät jalkineet.

Hyvä tietää

Huomioi; Emme voi taata karhujen näkemistä!

Tupakointi ja alkoholin käyttö kojuissa on kielletty!

Vinkkejä lumella ja pakkasessa kuvaamiseen

- Lumisateella voi käyttää pientä ilmapumppua objektiivin pudistamiseen lumihiutaleista tai objektiivin päälle voi laittaa suojan.

- Pakkasten aikaan hengityksen kosteus voi huurtaa kameran etsimen. Hengitys kannattaa kohdistaa kameran ohi tai sen alapuolelle ja suun edessä voi pitää esimerkiksi kaulaliinaa.

- Kylmä ilma tyhjentää akut tavallista nopeammin, joten kojussa akut olisi hyvä saada pidettyä lämpimässä. Vara-akkuja olisi tärkeää olla mukana.

- Kun palaa kojuilta, ilman kosteus voi tiivistyä kameraan sisälle tuotaessa. Kamera kannattaa tuoda sisään esimerkiksi suljetussa laukussa, takkiin käärittynä tai ilmattomassa muovipussissa, jossa kameran kannattaa antaa lämmetä sisällä 1-2 tuntia. Muistikortin voi ottaa pois jo ulkona.

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

BEAR CENTRE

Varaa nyt

Wild Taiga summer