Facebook pixel

Kuhmosta UNESCO:n kirjallisuuskaupunki

1.11.2019

I.K.Inha Uhtualla

Okahvi ja Seni ”uraa” kisaamassa. Kuva: I. K. Inha

Kuhmon kaupunki on valittu UNESCO:n luovien alojen verkostoon. Suomesta mukana verkostossa on vain Helsinki, jolla on designkaupungin status.

Kuhmon kaupunki haki kirjallisuuskaupungin statuksen Juminkeko-säätiön aloitteesta. Hakemusta valmisteltiin noin puoli vuotta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

-Olen todella iloinen, että tartuimme mahdollisuuteen. Juminkeon tiimi teki ison työn hakemuksen kokoamisessa. Tämä status vahvistaa merkittävästi Kuhmon mainetta kansainvälisenä kulttuurikaupunkina, kaupunginjohtaja Tytti Määttä kertoo.

Kuhmon hakemus perustui ajatukseen Kuhmosta Kalevalan kotina. Suomen kansalliseepos, jota nykyään voi lukea yli 60 kielellä, ja sen taustalla oleva kulttuuriperinne runolauluineen on aina merkinnyt Suomelle ja suomalaisille oman kulttuurinsa ja identiteettinsä perustaa. Kainuussa Kalevalan luoja Elias Lönnrot toimi pari kymmentä vuotta ja Kuhmossa hän allekirjoitettu Vanhan Kalevalan käsikirjoituksen kolmannen osan. Monet kareliaanit tekivät matkoja Kalevalan laulumaille – Vienan Karjalaan – Kuhmosta käsin.

Kainuu ja Vienan Karjala ovat olleet tiiviissä kosketuksissa laukkukauppiaiden kautta vuosisatojen ajan. Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela haki juuri Kuhmosta virikkeitä Aino-triptyykin ja monen muun Kalevala-työnsä maalaamiseen. Juuri näiden syiden takia Kuhmoon perustettiin yli 30 vuotta sitten Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä vaaliva kulttuurilaitos Juminkeko-säätiö, joka on toiminut alallaan sekä Suomessa että ulkomailla Kalevalan tunnetuksi tekemisessä.

Unescon hakemukseen kirjattiin paitsi Kalevalaan liittyvät myös muut Kuhmon kaupungin ja sen yhteiskumppaneiden teot kulttuurin sekä kirjallisuuden saralla ja visioitiin sitä, mitä tulevaisuudessa aiotaan tehdä.

-Tällainen nimitys luo sisältöjä meidän kulttuuritoimialan kehittymiseen ja matkailuun. Lisäksi se ankkuroi Kalevalan Kuhmoon. Uskon, että myös Visit Finlandia kiinnostaa hyödyntää statusta matkailumarkkinoinnissaan, Määttä miettii.

Unescon verkostot avaavat mahdollisuuden tehdä yhteistyötä verkoston sisällä ja Unesco-statuksella on myös matkailullista painoarvoa. Status tuo Kuhmolle kansainvälistä ja valtakunnallista uskottavuutta ja imagoa.

Lisätietoja antavat:
Kuhmon kaupunginjohtaja
Tytti Määttä
tytti.maatta@kuhmo.fi
044 7255 220

Juminkeko-säätiö
Olga Zaitseva
Toiminnanjohtaja
olga.zaitseva@juminkeko.fi
0407419191

Wild Taiga summer