Facebook pixel

Juuria ja siipiä Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa

20.10.2022

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla avataan myös festivaalin talvikonsertti Kuhmon Talvi -tapahtumassa. Kuhmon Talvi ja festivaalin konsertti käynnistävät samalla Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumat.

 

Konsertti soi sunnuntaina 19.2.2023 klo 18 alkaen Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyvät festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sellisti Tuomas Lehto.

 

Taiteelliset johtajat kertovat konsertin ohjelmasta seuraavaa: ”Konsertti alkaa Kelly-Maria Murphyn teoksella Give me Phoenix wings to fly, mikä avaa oven – ja siivet! – myyttien maailmaan. Feeniks-linnun taruun pohjautuva teos pitää otteessaan herkkyydellään ja iskevällä voimallaan.

 

Säveltäjämestari Jean Sibeliukselle puut puhuivat ja seuraavaksi kuullaankin Sibeliuksen rakastetuin pianoteos Viisi kappaletta op. 5 lisänimeltään Puusarja. Sarjan osista kuullaan kaikki eli Kun pihlaja kukkii, Yksinäinen honka, Haapa, Koivu, ja sarjan viimeisenä kappaleena iki-ihana Kuusi.

 

Kotimainen nostalgia huokuu myös alkupuolen päätösnumerossa Toivo Kärjen kaihoisan kauniissa tangossa Siks oon mä suruinen. Se kuullaan intiiminä sovituksena laulavalle viulistille, viululle ja sellolle.

 

Väliajan jälkeen ovat vuorossa Outi Tarkiaisen surulaulumainen Kunnes kivi halkeaa ja alkuvoimaisen paprikainen Zoltan Kodalyn sellosonaatin finaali. Ne luovat yhteyksiä suomalais-ugrilaisten sointimaailmojen välille. Outi Tarkiainen on myös kesän festivaalin säveltäjävieras.

 

Illan viimeinen teos on Jouni Kaipaisen pianotrio nro 2, jonka nimi nous hauki kuusen latvukseen on lainattu Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Teos jäi Kaipaisen viimeiseksi ja se kantaesitettiin vain viikko säveltäjän kuoleman jälkeen. Teos on voimakas niin ilmaisussaan kuin persoonallisuudessaankin, ja se olisi monen Kaipaisen musiikkia tuntevan mielestä ollut aloittamassa uutta tyylillistä vaihetta säveltäjän uralla.”

 

Lipunmyynti konserttiin on alkanut. Lippuja saa suoraan Kuhmo-talosta tai lippu.fi-palvelun kautta. Liput maksavat 25 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät saavat liput hintaan 20 euroa.

 

Kuhmon Talvi -tapahtuman muu ohjelma on työn alla, ohjelma julkistetaan lähiviikkoina. Tapahtuma käsittää koko Etelä-Suomen hiihtolomaviikon numero kahdeksan. Päivisin Kuhmossa voi hiihtää, kävellä lumikengillä, pilkkiä ja nauttia muista talven riemuista, iltaisin osallistua Kuhmon Talven tapahtumiin. Tervetuloa lomailemaan!

 

Lisätietoja:

Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162

Wild Taiga summer