Facebook pixel

Turjanlinna

Raate – Turjanlinna – Hossa

Ryhmille valmiiksi räätälöity kulttuuriretki kirjailija Ilmari Kiannon Turjanlinnaan, opastettu historiakierros Raatteen tielle ja tutustumiskierros Pohjois-Suomussalmelle sekä Hossan kansallispuistoon. Kesto 2-3 päivää/yötä.

Ohjelman kuvaus

Raatteen tie on vaikuttava matka läpi suomalaisen sotahistorian. Raatteen Portin Talvisotamuseon näyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoon lähdöstä, kylmyyden vaikutuksista sodan kulkuun, puna-armeijan kohtalonhetkistä, Suomelle kallisarvoisesta sotasaaliista Raatteen tieltä sekä olosuhteista, joihin palattiin sodan jälkeen. Näyttelyssä on esillä myös sodanaikaista raskasta kalustoa. Raatteentien itäpäässä sijaitseva Vartiomuseo on entisöity vuoden 1939 asuun. Se kertoo rajavartioaseman elämästä ennen toista maailmansotaa. Rakennus on ennen sotia rakennetuista vartiorakennuksista ainoa, joka on säilynyt.

Korpikirjailija Ilmari “Iki” Kiannon (1874-1970) taiteilijakoti Turjanlinna, on yksi Suomussalmen kiinnostavimpia käyntikohteita. Turjanlinna sijaitsee Kiantajärven pohjoisrannalla ja se toimi Kiannon sekä hänen perheensä asuinpaikkana vuosina 1912-1949 ja vielä kesäisin 1950- ja 1960-luvuilla. Kumpaakaan Turjanlinna-rakennusta ei enää ole,  vain rauniot sekä pienehköt rakennuksia Turjanlinnaksi kutsutulla alueella Kiantajärven rannalla. Turjanlinnaan voi tutustua kesäisin opastetuilla Kianta-laivaristeilyillä.

Hossa on Suomen 40. kansallispuisto. Sen kauniit maisemat avautuvat kävijälle monipuolisten opastettujen reittien avulla. Alueella on jopa yli sata kirkasvetistä järveä ja lampea. Ainutlaatuisen luonnon ja rentouttavan hiljaisuuden lisäksi, on retkeilijän mahdollista kokea Värikallion mystiset kalliomaalaukset sekä hurmaantua Julma-Ölkyn kanjonijärven jylhyydestä.

Ohjelman tiedot

Ottamalla yhteyttä Matkailutoimistoon saatte maksuttoman suunnitelman Suomussalmen vierailulle aikatauluineen ja hintoineen.

Tarkemmat tiedot

1. päivä:
Ryhmä saapuu Suomussalmelle ja majoittuu Kylpylähotelli Kiannon Kuohuihin (virkistyskylpylä sen aukioloaikoina).
Päivällinen Kylpylähotelli Kiannon Kuohuissa.

2. päivä:
Aamupala hotellissa
Opastettu historiakierros (5-6 h): Hotelli – Raatteen tie – Vartiomuseo – Purasjoki-linja – Talvisodan Monumentti – Raatteen Portin Talvisotamuseo (lounas/kahvittelu mahdollisuus) – Suomussalmen kirkonkylä – paluu keskustaan.

Klo 15.00 Turjanlinnan risteily (2 h) ajalla 28.6.-15.8.2021, muina aikoina sopimuksen mukaan. Laivalla A-oikeuksin varustettu kahvila, ryhmäkahvitukset ennakkovarauksesta.
Paluu hotelliin, kylpylä (sen aukioloaikoina).

Päivällinen. Iltaohjelmana esitys Teatteri Retikassa: monologi tai pienoisnäytelmä (kesto 20-45 min). Kesäteatterikausi n. 15.7.-15.8.2021. Tarkemmat tiedot www.teatteriretikka.net

3. päivä:
Aamupala hotellissa
Pohjois-Suomussalmen kierros (kesto 6-7 h): Keskusta – Juntusranta – Julma-Ölkky (veneretki rotkojärvellä) – Hossan luontokeskus ja/tai Poropuisto (molemmissa lounasmahdollisuus) – Peranka – Hiljainen Kansa (nokipannukahvi & muurinpohjaletut) – keskusta

Hyvä tietää

PALVELU- JA HINTATIEDOT:
Ottamalla yhteyttä Matkailutoimistoon saatte maksuttoman suunnitelman Suomussalmen vierailulle aikatauluineen ja hintoineen.

Wild Taiga

Kysy lisätietoja

Wild Taiga summer