A frozen hell -talvisotakierros 5 pv

Upitrek

Itärajalle suuntautuva kiertomatka tutustuttaa vuosien 1939–40 autenttisiin talvisodan taistelupaikkoihin ja merkittävimpiin kohteisiin Suomussalmella ja Kuhmossa. Idyllisellä Lentiiran kylällä tutustutaan tervanpolttoperinteeseen.

A frozen hell -talvisotakierros 5 pv

Suomen itärajalle suuntautuva opastettu kiertomatka, jonka aikana tutustutaan vuosien 1939 – 1940 autenttisiin talvisodan taistelupaikkoihin ja merkittävimpiin kohteisiin Suomussalmella ja Kuhmossa. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomen rajan yli 30.11.1939. Operaatiolla oli kuusi painopistettä, joista yksi Suomen keskiosassa. Suomussalmella ja Kuhmolla oli keskeinen rooli koko sodan kannalta, sillä neuvostojoukkojen aikomus oli katkaista Suomi kahtia sen kapeimmasta kohdasta ja jyrätä Suomussalmen kautta länteen, aina Ouluun saakka.

Talvisodan kuuluisin taistelu käytiin Raatteentiellä tammikuun hirmupakkasissa 1940. Raatteen taistelu on mottisodankäynnin malliesimerkki, ja samalla koko talvisodan puolustusihmeen ilmentymä.

Optiona vierailu nykyisellä kansainvälisellä Vartiuksen rajan-ylityspaikalla, joka on yksi Suomen vilkkaimmista: vuonna 2013 kirjattiin 507 000 rajanylitystä, joista n. 60 % viisumivelvollisia matkustajia.

"A Frozen Hell" talvisotakierroksen nimi pohjautuu amerikkalaisen kirjailijan William R Trotterin samannimiseen romaaniin."

Ohjelman tiedot

Kausi
Ympäri vuoden. Lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan.
Kesto
5 päivää/4 yötä
Ryhmäkoko
Min. 12 hlöä.
Paikka
Kuhmo ja Suomussalmi
Hinta 2016-17
574 €
Hintaan sisältyy
*4 yön hotellimajoitus *Täysihoito ensimmäisestä illallisesta viimeiseen aamiaiseen (4 x aamiainen, 1 x lounas, 1 x kainuulainen piirakkapöytä ja 1 x retkilounas, 4 x päivällinen) *Kaksi opastettua kokopäiväretkeä *Kaikki ohjelman mukaiset pääsymaksut ja palvelut
Hintaan ei sisälly
*Kuljetukset *Lennot *Lisäohjelmat *Matkustajavakuutus
Lisämaksusta
*Yhden hengen huonelisä 121 € *Tilausbussi

Tarkemmat tiedot

Päivä 1: Suomussalmi – luonnon ja kulttuurin sopusointua

Saapuminen Suomussalmelle, yhdelle Via Karelia -matkailutien sotahistoriallisesti kiinnostavimmista paikkakunnista. Majoittuminen Kiannon Kuohut -kylpylähotelliin. Kylpylän ja saunojen vapaa käyttö. Päivällinen hotellissa.

Tulopäivänä on mahdollisuus tutustua omatoimisesti hotellin ympäristöön ja luonnonkauniin paikkakunnan elämänmenoon. Esimerkiksi Kiantajärven kauniisti hoidettu rantatie houkuttelee pienelle kävelyretkelle ympärivuoden. Rantareitti vie monien kulttuurinähtävyyksien luo, kuten esimerkiksi katsomaan idyllistä ortodoksista rukoushuonetta, kaunista Jätkänpuistoa, korpikirjailija Ilmari ”Iki” Kiannon patsasta ja monipuolista Jaloniemi-taloa, josta löytyvät mm. paikkakunnan esihistoriaa esille tuova näyttely, kahvila sekä lahjatavara- ja makeismyymälät.

Kylpylähotellin palveluihin kuuluu aito suomalainen sauna.
Kesällä puhdas luonnonjärvivesi kutsuu saunojan salaperäiselle yöttömän yön uintiretkelle. Talvella saunaelämyksen kruunaa avantouinti avotaivaan alla: onnekkaimmat saattavat nähdä talvimatkansa aikana revontulien loimun ja tähtikirkkaan yötaivaan (säävaraus).

Päivä 2: Raatteen tie – lukko rajalla
Talvisotakierros Suomussalmen autenttisilla taistelupaikoilla

Aamiainen ja lähtö opastetulle kokopäiväretkelle Suomen talvisodan kuuluisimmille taistelupaikoille. Opastetun kiertoajelun kesto lounaineen ja näyttelyineen on noin 6 tuntia. Ajomatkan pituus noin 100 km. Raatteen alueen sotahistoriaan perehtynyt paikallisopas esittelee aidoissa maastokohteissa talvisodan merkittävimmät taistelut vv. 1939–1940 ja muistomerkit. Raatteen tien varrelta löytyy ennallistettuja korsuja, taisteluhautoja ja
-varustuksia sekä lukuisia muistomerkkejä.

Lounas mieleenpainuvassa Raatteen Portti -talvisotamuseossa. Paikallisoppaan johdolla tutustutaan museon uuteen näyttelyyn sekä hyvin vaikuttavaan Talvisodan monumenttiin. Monumentti koostuu noin kolmen hehtaarin laajuisesta kivikentästä ja ”Avara Syli” -keskusmuistomerkistä, jossa on 105 vaskista tuulikelloa, yksi jokaiselle talvisodan päivälle. Lähistöllä on myös venäläinen ja ukrainalainen muistomerkki. Arkkitehti Alvar Aallon muotoilema Liekki-monumentti Suomussalmen entisellä kirkonkylällä sijaitsevalla Karhulanvaaralla on puolestaan kunnianosoitus talvisodan suomalaistaistelijoille.

Retkipäivä päättyy hotellille. Kylpylän altaiden ja saunojen vapaa käyttö. Illalla vierailu Vanhaan Kurimoon, jossa upeassa historiallisessa hirsitalomiljöössä kolmen ruokalajin herkullinen päivällinen, ja illan teemaan sopivaa pientä ohjelmaa minkä jälkeen paluu takaisin hotellille.

Päivä 3: Kuhmo – idän ja lännen kulttuurien kohtauspaikka

Aamiainen, matkatavarat mukaan ja lähtö Vartiukseen, jonne on matkaa noin 100 km. Matkareitti kulkee ainutlaatuisen suo-ja metsäluontokohteiden läpi kohti Vartiuksen kansainvälistä rajanylityspaikkaa. Optiona rajanylityspaikan esittely aseman henkilöstön toimesta.

Kainuulainen piirakkapöytälounas ja tervaperinteen esittely idyllisellä Lentiiran kulttuurikylällä, joka asukkaat ovat myös maan kuuluja paikallisen ”mustan kullan” eli tervan, ja sen polttoon liittyvistä perinnetaidostaan.

Iltapäivällä saapuminen Kuhmoon ja majoittuminen hotelli Kalevalaan. Opastettu tutustuminen aivan hotellin lähellä sijaitsevaan Kuhmon Talvisotamuseoon, jossa esineiden, valokuvien, pienoismallien ja äänitehosteiden avulla esitellään talvisodan tapahtumia Kuhmossa. Museossa esitellään eri teemoja kuten evakuointi, Kuhmon kirkonkylän pommitukset, rintaman ja haavoittuneiden huolto, taistelutoimet sekä elämän uudelleenjärjestäminen rauhan solmimisen jälkeen.

Päivällinen hotellilla. Hotellin palveluihin kuuluu aito suomalainen sauna ja erikoisuutena infrapunasauna sekä viihtyisä poreallasosasto. Kesällä on mahdollisuus uida puhtaassa luonnonjärvivedessä, talvella puolestaan mahdollisuus käydä avannossa avotaivaan alla.

Päivä 4: Kuhmon taistelut
Talvisotakierros Kuhmon autenttisilla taistelupaikoilla

Aamiainen ja lähtö opastetulle kokopäiväretkelle Kuhmon kuuluisimpiin talvisotakohteisiin. Kuhmon alueen sotahistoriaan perehtynyt opas esittelee aidoissa maastokohteissa talvisodan merkittävimmät taistelut vv. 1939–1940 mm. Saunajärven ja Lammasperän rintamasuunnilla. Kierroksen aikana nähdään useita ennallistettuja kenttälinnoitteita, kuten konetuliasemia, panssariesteitä, puolustuslinjoja, korsuja sekä taisteluhautoja ja –varustuksia. Kokopäiväretken kesto on noin 6 tuntia, jonka aikana retkilounas. Ajomatkan kokonaispituus noin 100 km ja ajoaika noin 1½ tuntia.

Kokemusrikas retkipäivä päättyy hotellille. Vapaata aikaa tutustua omatoimisesti hotellin ympäristöön ja kamarimusiikkifestivaalistaan kuuluisan pikkukaupungin elämänmenoon. Saunojen ja viihtyisän poreallasoston vapaa käyttö. Päivällinen hotellilla. Kesällä on mahdollisuus uida puhtaassa luonnon vedessä, talvella puolestaan mahdollisuus käydä avannossa avoimen taivaan alla.

Päivä 5: Näkemiin Kuhmo - kohti uusia seikkailuja

Aamiainen hotellilla. Matkatavarat mukaan. Ryhmä jatkaa eteenpäin oman ohjelmansa ja aikataulunsa mukaisesti. Lisäpäivät lisäohjelmineen Hotelli Kalevalassa ovat mahdollisia.

Upitrek
Kiviniementie 59, 87850 Paltaniemi, 040 733 9262, www.upitrek.com, www.kunnonlomat.com
574 €
Hinta alk.
 Kesä
 Talvi
Sesonki
Tee varaus
Jaa somessa