Lentiiran savusauna

Lentiiran Lomakylä

Lentiiran savusaunassa saunominen on elämys ja sosiaalinen tapahtuma, mutta yhtä hyvin siitä voi nauttia myös yksin. Monen mielestä savusauna tarjoaa parhaan mahdollisen saunomiselämyksen, suuren kivimäärän aikaansaama pehmeä löyly ja savusaunan tuoksu kuuluvat olennaisena osana tähän elämykseen.

Lentiiran savusauna

Perinteinen suomalainen saunatyyppi, savusauna (Karjalassa ”musta sauna”), on kertalämmitteinen, eli kiuasta ei voida lämmittää kylpemisen aikana. Savusaunan kiuas on tulipesän ympärille ja päälle ladottu kivinen kupu, jonka läpi savu nousee vapaasti saunatilaan ja samalla kiuaskivet kuumenevat. Lämmityksen aikana savu poistuu välikatossa eli laessa olevan lakeistorven, lakeisen tai seinässä olevan luukun eli räppänän kautta. Kun kivet ovat riittävän kuumat ja pesä on sammunut heitetään häkälöylyt, jonka jälkeen sauna on valmis kylpijöille. Häkälöylyissä suurin osa kivien pintaan tarttuneesta noesta ja pienhiukkasista irtoaa ennen kuin saunojia on löylyilmaa hengittämässä. Savusaunan paras lämpötila on 60-80°C.

Lentiiran savusauna lämpenee yleensä muutamassa tunnissa ja vaatii tunnin aikaa siintymiseen eli hiilloksen sammumiseen ja savun tuulettumiseen. Tuulettumista edistää, jos kekäleet vedetään kiukaan etuosaan palamisen loppuvaiheessa. Tällöin hiilet palavat nopeasti loppuun eikä ole vaaraa häkäkaasujen muodostumisesta.

Savusaunaa arvostetaan saunomisen perinteisenä muotona ja sen pehmeiden löylyjen vuoksi.

Historiaa:

Perinteisesti saunatilaa on sen puhtauden ja vedenlämmitysmahdollisuuden vuoksi käytetty hyvin monipuolisesti eri tehtäviin, ei ainoastaan kylpemiseen. Entisaikaan saunassa hoidettiin sairaita ja synnytettiin.

Saunassa on myös valmistettu maltaita ja savustettu eli palvattu lihaa. Tässäkin saunassa niin on tehty vuosikausien ajan.

Pitkään sauna oli myös uudistilojen ensimmäinen asunto, jossa asuttiin kunnes varsinainen pirtti oli saatu rakennettua valmiiksi. Sauna on ollut myös perinteinen tekijä juhannukselle, jossa pahoja henkiä on karkoitettu ja peseydytty juhannussaunassa jo pitkän aikaa.

Terveyshyödyt:

Rentouttavan vapaa-ajan vieton lisäksi saunomisesta on hyötyä myös terveydelle: se rentouttaa lihaksia, poistaa kehosta kuona-aineita ja saa ihon hehkumaan. Vastoin yleistä luuloa runsaskaan saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin parantaa ihon läpäisyestettä niin ettei iho kuivu niin helposti kuin saunaa välttävän ihon. Tiheästä saunomisesta on apua myös psoriaasista kärsivälle.

Lämpö vapauttaa ihon alta myrkkyjä ja raskasmetalleja, jotta ne pääsevät puhdistumaan hengityksen kautta. Nykyaikana ihmiset altistuvat päivittäin monenlaisille myrkyille, ja myrkyllisiä kemikaaleja on runsaasti ruoassa ja ympäristössä. Siksi onkin järkevää auttaa kehoa poistamaan kuona-aineita saunomalla. Saunasta voi olla apua myös kohonneeseen verenpaineeseen ja ikäihmisten huonoon ääreisverenkiertoon.

Säännöllisten saunojien mukaan ”hyvä hiki” antaa mahdollisuuden uppoutua positiivisiin ajatuksiin ja paeta arkipäivän vaikeuksia.


Saunavasta:

Olkoon se vasta tai vihta, mutta kesäsaunassa kylvetään tuoreiden koivunoksien kera. Tässä ohjeet saunavastan tekoon.

1. Parhaat vastat syntyvät keskikokoisista tuuheista rauduskoivuista. Käytä riippuvalehtisiä ja urvuttomia oksia.
2. Kun vihdaksia on tarpeeksi, poista niistä harottavat oksat ja siisti tyvipuolen kädensijan kohta oksattomaksi.
3. Kokoa vihdakset käteen kauniiksi kimpuksi. Jätä lehtien kiiltävä yläpinta päällimmäiseksi.
4. Siteeksi sopii parhaiten hieskoivun vesa. Kuori vesa ja irrota syyt toisistaan vitsasta kiertäen.
5. Pujota kierresiteen pää vihdaskimpun läpi noin 15 sentin päästä vastan tyvipäästä.
6. Kierrä side pari kertaa kimpun ympäri.
7. Pane vasta jalan alle ja vedä vihdakset tiukalle siteen avulla.
8. Kierrä sidettä vihdaksien ympärille. Pujota silmukalle ja kiristä. Työnnä siteen pää vastan kädensijan sisään oksien väliin.
9. Vastan voi sitoa myös rengaspannalla, joka työnnetään vastan tyvestä niin pitkälle, että se kiristyy kunnolla.

Vinkki! Jos teet rengaspannan, ota se saunomisen jälkeen talteen ja käytä uudelleen.


Lähteet: Wikipedia, Terve.fi, Kodinkuvalehti.fi

Ohjelman tiedot

HINNAT KESÄLLÄ 2017

55€ / tunti, 2 - 4 henkilöä, lisähenkilöt á10€ / henkilö
Yksittäiset saunojat 18,50€ / henkilö / tunti.

Kylpypyyhe tarvittaessa á5€ / henkilö.
Takkahuonetila tarvittaessa 45€ / tunti.

Saunalämpimänä pääsääntöisesti iltaisin alkaen kello 18.00.

Ryhmätilaukset ja mahdolliset muut ajat tarvittaessa erikoistilauksesta!

VARAUKSET JA LISÄINFO 0440 297 217 tai 0440 154 179

Lentiiran Lomakylä
Petäjäniementie 121, 88930 Lentiira, 044 0297 214, sales@lentiira.com, www.lentiira.com
18,50 €
Hinta alk.
 Kesä
 Talvi
Sesonki
Tee varaus
Jaa somessa